JANA PAVLOVIĆ, KARATISTKINJA: Majstorski pojas od sedme godine

JANA PAVLOVIĆ, KARATISTKINJA: Majstorski pojas od sedme godine

Jana je treći razred Osnovne škole „Jovan Popović” i ima sve petice. Sa četiri godine počela je da trenira karate i već posle nekoliko meseci prijavila se na prvo takmičenje. Potiče iz mnogočlane porodice i drugo je od četvoro dece roditelja Olivera i Katarine. Najstariji je Jakov, mlađa sestra Damjana, a najmlađi brat se zove Despot. Nasledila je gen za sport od roditelja, jer se njen otac bavio fudbalom, a majka rukometom, dok najstariji brat trenira košarku.

Karate je privukao kada je odlazila da podrži starijeg brata, dok je igrao košarku. Taj sudbonosti susret karatista u kimonu i Jane desio se upravo na treninzima njenog brata. Tata Oliver prepričava da su joj se oči „zacaklele” kada je ugledala karatiste u kimonu i da je odlučno htela da trenira samo to. 

Pošto je još mala, pojedini treneri su savetovali da krene da trenira sa pet-šest godina, ali Jana je bila uporna i sa samo četiri godine upisali su je u Karate klub „Kragujevac” kod trenera Dušana Škorića, čiji je i danas član. O tome koliko je bila zrela već sa pet godina svedoči činjenica da je sa klubom, bez pratnje roditelja, odlazila na republička takmičenja.

Trenira svakodnevno

Tok njene karijere teče uzlazno i sa samo sedam godina položila je ispit za majstora karatea i počela da se takmiči na međunarodnim takmičenjima (balkanskim, evropskim i svetskim prvenstvima). Nakon toga, Jana niže uspehe i obara razne rekorde. Poslednje priznanje koje je dobila je kada je u devetoj godini proglašena za najuspešniju mladu takmičarku u karateu u kategoriji do trinaest godina. Ona se često takmiči i trenira sa decom starijeg uzrasta i u kategoriji sa dečacima.

Kako sama kaže trenira skoro svaki dan – ponedeljkom, sredom i petkom ima po dva treniga, a utorkom i četvrtom po jedan – ukupno osam sati nedeljno i tako se priprema za takmičenja.

- Osećam se prijatno i opušteno dok treniram. Zavolela sam karate jer mi se sviđa kako su karatisti koje sam gledala radili borbe, tehnike i kate. Moj omiljeni pokret je udarac nogom u glavu – mavašigeri, a najviše volim da radim kate, kaže Jana.

Kao najznačajnije takmičenje na kojem je nastupala izdvaja prošlogodišnje Svetsko prvenstvo u Makedoniji, a uzori su joj njen trener Dušan Škorić i Pavelina, kao i osvajačica olimpijskog zlata Jovana Preković.

- Na tom takmičenju sam radila kate, kihon i sparing i osvojila sam prvo mesto u sve tri kategorije. Najviše mi znači pehar koji sam osvojila prošle godine na Evropskom prvenstvu u Mađarskoj, kaže karatistkinja.

Pored karatea, aktivna je i u drugim sportovima – kros, fudbal, šah... Takođe, nadarena je i za matematiku, ali ima razvijen i umetnički talenat za crtanje, pisanje, recitovanje, pevanje i sviranje klavira. Jana je pohađala i školu šaha, pa se ove godine plasirala i na okružno školsko takmičenje u šahu, ali zbog obaveza oko karatea nije mogla dalje da se takmiči. 

Pripreme za takmičenje

Inače, u slobodno vremea voli da se igra sa braćom, sestrama i drugarima - da vozi bicikl, skače na trambolini, spušta se niz tobogan i da pliva.

- Pored karatea, najviše volim da igram fudbal. Lepo pevam i volim da sviram klavir. Svi drugari me podržavaju i jako su srećni što se sa mnom druže, kaže ova devojčica.

Janin otac kaže za nju da je zbog uzbuđenja pred takmičenje dan-dva pre njegovog održavanja „hiperaktivna” i da svoju energiju akumulira tako što se maskimalno fizički aktivira, pa vozi bicikl, trči i pomaže u kućnim poslovima – kosi travu, cepa drva...

Iako je već postala prepoznatljiva na ulici i ljudi joj prilaze da se fotografišu sa njom, Jana je jako skromna i prizemna devojčica. Njeni roditelji ne kriju ponos i sreću što je njihova ćerka, povrh svih uspeha, ostala vaspitana i skromna devojčica. Oni dodaju da karate za Janu ne predstavlja obavezu, već ljubav.

- Mama i tata me vode na takmičenja i mnogo podržavaju, kaže ona.

Na poslednja dva takmičenja osvojila je devetnaest medalja, od toga trinaest zlatnih. Na pretposlednjem (Internacionalnom kupu - Otvorenom prvenstvu Srbije) održanom pre mesec dana osvojila je jedanaest medalja, a pre više od dve nedelje na takmičenju u Koceljevi kod Valjeva osvojila je sedam zlatnih medalja. Na školskom evropskom prvenstvu u Beogradu osvojila je pet medalja u borbama, katama i sparingu, a te medalje „idu u ruke” i školi, klubu i gradu. 

Što se tiče budućih takmičenja, Jana sredinom godine planira odlazak na Svetsko prvenstvo u Tokijo (Japan), a pre toga ide na Evropsko prvenstvo u Skoplju. Takođe, u međuvremeno će se takmičiti na Svetskom prvenstvu Srbije, a mnogi stručnjaci joj predviđaju blistavu i veliku karijeru, a ako nastavi ovim putem, jednog dana stići će i do Olimpijade.