Pozorišni susreti učenika gimnazija Srbije u aprilu u Kragujevcu

Pozorišni susreti učenika gimnazija Srbije u aprilu u Kragujevcu

Pozorišni susreti učenika gimnazija Srbije ove godine biće održani po 26. put pod sloganom „Vesti, vesti! Stižu Susreti 26!“   i to od 8. do 14. aprila u Pozorištu za decu i mlade Kragujevac. Cena karte iznosiće simboličnih 100 dinara.

Pozorišni susreti su manifestacija koja se održava od 1996. godine. Glavni u organizaciji su učeničke organizacije „Sopče“ i „Đački parlament“, u saradnji sa Prvom kragujevačkom gimnazijom, Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i gradom Kragujevcem.

U sklopu učeničkih organizacija nalaze se i timovi volontera, kojima su tokom susreta dobrodošli da se pridruže i svi đaci Prve kragujevačke gimnazije.

Volonteri nakon predstava imaju zadatak da dokumentuju izjave glumaca i publike.

Imaju priliku da upoznaju glumce i kroz razgovor saznaju njihove utiske o ulozi, samoj predstavi i njenoj priremi. Takođe razgocaraju sa publikom koja daje svojd komentare o izvedenoj predstavi.

– Grupe učenika širom Srbije dolaze u Kragujevac, gde se međusobno takmiče u izvođenju dramskih komada po slobodnom izboru. Glavni cilj manifestacije je podsticanje moralnih vrednosti kulture, kako vršnjacima, tako i profesorima i ostalim sugrađanima, kao i sklapanje prijateljstava izmedju članova dramskih sekcija i učenickih organizacija, navode organizatori.

Ovogodišnji žiri čine Jelena Stojanović Patrnogić, Nevena Kočović, Marko Dordevic, a selektor predstava za PSUGS je Miroslav Petrović.