Koncert u Univerzitetskoj galeriji

Koncert u Univerzitetskoj galeriji

U četvrtak, 21. marta, od 19 časova u Univerzitetskoj galeriji biće održan koncert na kome će nastupiti Ana Cvetković Stojnić – sopran, Igor Lazić – horna i Dušan Toroman – klavir.

Publika će biti u prilici da čuje kompozicije Ludviga van Betovena i Franca Šuberta.

Biografije:

Ana Cvetković lirsko-koloraturni sopran iz Beograda, diplomirala je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu (Gordana Jevtović Minov) i  specijalizaciju operskog repertoara (Nikola Mijailović). Magistrirala je u Beču (Musik und Kunst, Privatunivesität der Stadt Wien) i bila stipendista CEE Musiktheater, koji podržava obrazovanje najtalentovanijih mladih operskih talenata severoistočne Evrope. Doktorske studije upisuje 2009.godine u klasi LJudmile Gros Popović na Odseku za kamernu muziku, na FMU u Beogradu. Prvi profesionalni debi ostvaruje u Japanu 2011. godine u ulozi Mikaele, a operski repertoar gradi u Nemačkoj operskoj kući Koburg (Landestheater Coburg) u kojoj je ostvarila više od 15. uloga u raznim operama.  Za vreme boravka u toj kući postiže sjajne kritike nemačke javnosti. Ana je gostovala u operskim kućama: Staatsoperette Dresden (Offenbach, Eurydice) Opernhaus Chemnitz (Wagner, Blumenmädchen 1), Fürth (Mozart, La Contessa), Hrvatsko Nacionalno Kazalište u Osijeku (Kálmán, Silva Varescu) Erlangen (Verdi, Violetta Valery), Goethe -Theater Bad Lauchstädt (Mozart, Konstanze), Temišvar, Nacionalna Opera (Mozart, La Contessa), (Kammeroper Köln (Verdi, Violetta Valery), Opera i pozorište Madlenijanum (Ofenbah, Baronica Gondermark), Srpsko-knjaževsko pozorište, Kragujevac (I. Žebeljan, Maratonci, Kristina).

Ana je podjednako neguje i koncertni repertoar sa pijanistom Vladimirom Stojnićem. NJihov koncert Veče Štrausa i Šumana dobija prestižnu nagradu UMUS-a za najbolji koncert u 2014. sezoni. Nastupala je sa svim vodećim domaćim orkestrima i dirigentima.

Usavršavala se u Americi, Nemačkoj, Austriji i Beogradu.

Dušan Toroman je diplomirao klavir na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, nakon čega je specijalizirao interpretaciju klavirske literature XVIII i XIX veka na originalnim instrumentima pri Akademiji “ Bartolomeo Cristofori“ u Firenci. Takođe je diplomirao čembalo na Konzervatorijumu „G. Rossini“ u Pezaru. Pobednik je međunarodnih takmičenja “ Broadwood Harpsichord Competition“ (London), „Tournoi International de Musique“ (Pariz) i ““Concorso Internazionale Wanda Landowska” (Ruvo di Pulja). Kao solista i kamerni muzičar svirao je u Francuskoj, Velikoj Britaniji, Italiji, Rumuniji, Holandiji, Švajcarskoj, Srbiji, Bosni i Hercegovini, Sloveniji… Nastupao je sa ansamblima “New Trinity Baroque” i “Arbor Dianae”, Simfonijskim orkestrom RTS, Simfonijskim orkestrom „Stanislav Binički“ i Gudačkim orkestrom „Šlezinger“ kao solista u koncertima Baha, Samartinija, Hajdna, Salijerija, Mocarta i Betovena. Angažovan je kao korepetitor na Katedri za solo pevanje Filološko-umetničkog fakulteta u Kragujevcu, kao i pri Austrijskoj baroknoj akademiji, Beogradskoj baroknoj akademiji i Baroknom ateljeu Marijane Mijanović. Član je Udruženja muzičkih umetnika Srbije.

Igor Lazić, rođen 1978.godine u Beogradu. Hornu je počeo da svira sa deset godina u klasi prof. Zorana Mrđenovića. Studirao je u klasi prof. Stjepana Rabuzina na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. Studije nastavlja na Visokoj školi za muziku u Trosingenu (Nemačka) u klasi profesora Francis Orvala, gde zavšava najviši nivo studija iz oblasti muzike (solistische ausbildung). Godine 2005. je magistrirao na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu.

Od 2001. do 2011. godine bio je solo hornista Beogradske filharmonije, a sada radi na Katedri za kamernu muziku Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu. Trenutno je u zvanju vanrednog profesora.

Učestvovao je u radu brojnih kamernih ansambala, kao što je Bras-ansambl Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, Beogradski kvartet horni, “Trossingen Brassquintet”, “Pulank Blaeserquintet”, “Isang Yun” ansambl (ansambl nove muzike), ansambl “Altemusik” (ansambl rane muzike). Leta 2001. učestvovao je u letnjoj turneji Gustav Mahler Jugend Orchester-a, pod dirigentskom palicom Ivana Fišera i Franza Welser Moest-a.Od 1995. godine nastupa kao solista sa kamernim i simfonijskim orkestrima u zemlji i inostranstvu.