Promocija monografije i izložba slika i crteža Milice Kojčić u „Galeriji Art”

Promocija monografije i izložba slika i crteža Milice Kojčić  u „Galeriji Art”

 Slikarku Milica Kojičić koja danas živi i radi u dve metropole: Parizu i Beogradu prihvataju kao srpsko-francuska umetnicu koja je uspela da objedini poetiku srpske škole fantastike na zalasku, novom slikom postmodernim slikarstvom i najnovijim stremljenjima u svetskoj umetnosti.  Kragujevčani su u petak veče imali  privilegiju da u „Galeriji Art”  pozdrave umetnicu i  autore  njene monografije štampane na srpskom i francuskom jeziku. Proletos je u beogradskoj Galeriji ULUS- a održana zapažena izložba slika Milice Kojčić,  na kojoj je beograđanima prvo prestavljena  monografija umetnice.


 Autori monografije : Dr. Stanislav Živković, Sava Stepanov, Olivera Vukotić i Dejan Đorić „Milice Kojčić (radovi 1977–2015)“  na 250 strana prikazali su obimni opus umetnice, i ona je jedina u našem izdavaštvu sa kompletnim katalogom dela mlađeg umetnika, koji se retko radi.
 Milica je  je u kontinuitetu  održala svoj stvaralački nivo,  osamdesetih je bila centralna pojava u srpskom slikarstvu. Uspela je da objedini poetiku srpske škole fantastike na zalasku novom slikom, postmodernim slikarstvom i najnovijim stremljenjima u umetnosti. NJena pojava bila je veliki događaj za noviju srpsku umetnost, a i sada je veoma cenjena.
  Za Kragujevačke novine je posle izložbe otkrila planove:
 „Dobila sam želju da ponovo radim, jer sam godinama predavala na Akademiji i bavila se omladinom. Danas imam više vremena i mogu da se bavim sobom. Preskočila sam puno toga! Nisam naslikala mnoge sllike. Rođena sam u Svilajnvu, imala sam sretno detinjstvo. Bila sam prvo unuče u tri kuće. Babe i dede su bili živi i svi su me mnogo voleli, davali su mi puno ljubavi. Ta ljubav mi je puno pomogla da se bavim ovim poslom. U sledećem periodu želim još nešto da naslikam - stare plotove.
 Mlade ljude želim da upozorim, da put slikara nije lak put! Treba puno da se radi, da veruješ u ono što radiš. Danas su teška vremena za umetnost. Da bi seuspelo u umetnosti treba da se potroši puno volje i rada”.

Biografija
  Milica Kojčić je diplomirala na Fakultetu likovne umetnosti, odsek slikarstvo u Beogradu 1982. godine u klasi profesora Zorana Petrovića, članica je ULUS-a od 1983. godne, a 1984. godine  završila je Postdoplomske studije na istom fakultetu. Bila je redovni profesor na Akademiji umetnosti u Novom Sadu na Katedri za crtanje. Do sada je umetnica priredila trideset samostalnih izložbi i učestvovala na preko sto kolektivnih koje su održane širom sveta. Dobitnik: je nagrade fonda Nikole Graovca 1982. godine, otkupne nagrade za grafiku Doma JNA u Beogradu1987. godine, Zlatne palete  ULUS-a 1988. godine, Nagrade Sveti Luka 2006. godine u Smederovu 2006. godine.......

 
Tumač senzibiliteta
 „Svojim ranim nastupima Milica Kojčić je objavila sklonost ka figuracijskom, anegdotskom –sadfržinskom slikarstvu. U našoj umetnosti to je vreme „uhvaćenog koraka” sa evropskim slikarskim tendencijama. Ranih osamdesetih godina, neposredno posle inauguracije postmodernističkog slikarstva na velikoj internacionalnoj sceni i u našim umetničkim prilikama afirmiše se transavangardna „nova slika” kao nejefektniji oblik tumačenja novih druđtvenih, socijalnih i kulturoloških odnosa u okruženje tadašnje svetske i političke krize. Tim tendencijama regrutuje se i tumači senzebilitetr i psihologija dominirajuće alijanacije ugroženosti čoveka- pojedinca u savremenom svetu”, zapisao, je likovni kritičar Sava Stepanov.