Sozercanje u Studenici

Sozercanje u Studenici

autor studenicainfo

17. maja 2018.

 Deseti jubilarni međunarodni skup neuro naučnika okupio je proteklog vikenda  četrdesetak doktora nauka u konaku manastira Studenica. Skup je organizovalo Društvo za nervne nauke „Sozercanje”  iz Šumadije sa temom „U susret budućnosti: estetika, etika i druge teme”. Tri dana su intezivno izlagali različtu problematiku i išli u susret budućnosti analizirajući zdravstvene problematiku, dodirnuvši filozofske i druge aspekte.  

 Deseti jubilarni skup neuro naučnika okupio je od 11. do 13. maja, četrdesetak doktora nauka, uglednih profesora. Osim domaćih, bilo je učesnika iz Republike Srpske i Crne Gore. Predavanja na temu temom „U susret budućnosti: estetika, etika i druge teme” su vršena u sali za predavanja u konaku manastira Studenica. Ovo društvo u Studenici održava naučni skup već peti put. Kao i ranije, predavanja su bila praćena diskusijom.

 Organizatori naučnog skupa izražavaju veliku zahvalnost bratstvu manastira Studenice, na čelu sa Igumanom dr. Tihonom Rakićevićem,  i sećaju se prethodnih poseta velikog broja studenata Medicinskog fakulteta u Kragujevcu, manastiru Studenici. Ondašnji dekan dr Mihailo Pantović vodio ih je u Studenicu na časove etike kod igumana Arhimandrita Julijana. Doktora Mihaila, kao svog nekadašnjeg profesora, posetili su ušćanski lekari Dragoslav Dugalić, šef veoma aktivne i uspešne zdravstvene stanice u Ušću i mladi lekar Branimir Dugalić.

 Pošto su neki učesnici skupa značajno doprineli analizama i inovacijama u medicini i nekim srodnim naukama, te svojim radom osvetlili neke delove istorije medicine, dodeljene su im povelje i zahvalnice. Neki od učesnika skupa su posetili i Isposnicu Svetog Save,gde se trenutno vrše ozbiljni radovi na rekonstrukciji prilaznog mosta.

Organizatori skupa su profesori Mihailo Pantović, Dragan Ravanić i Dragan Milovanović.

„Sozercanje” je stari izraz koji znači oduhovljenoumno sagledavanje ili duboko razmišljanje.