Za dve godine među prva tri festivala u Srbiji

Za dve godine među prva tri festivala u Srbiji

Novi selektor kragujevačkog međunarodnog pozorišnog festivala Slobodan Savić planira da korenito promeni koncepciju i imidž JoakimInterFesta, u čemu već ima podršku Teatra i grada, ali očekuje i značajniju pomoć Ministarstva kulture
Bez okolišanja, moja namera je da unesem korenite promene u koncepciju festivala. Pre svega u izboru, estetici i poetici predstava koje bi trebalo da budu na JoakimInterFestu, jer na tom planu ovaj festival treba podiđi na mnogo viši nivo. To podrazumeva dovođenje predstava bez mnogo kompromisa i koje su u tesnoj vezi sa savremenim umetničkim pozorišnim praksama, izjavio je Slobodan Savić, pozorišni kritičar i novi selektor kragujevačkog JoakimInterFesta na konferenciji za novinare u Skupštini grada u utorak, 22. januara.
U Savićevoj selekciji „festival se okreće sebi” i biće zaista međunarodni pozorišni festival, kao što je i zamišljen, a ne „revija beogradskih predstava”.
- To ne znači da na njemu neće biti predstava iz Srbije, ali, jedna, najviše dve, izričit je on.
Po njemu, da bi kragujevački JoakimInterFest postao relevantan međunarodni pozorišni događaj neophodne su promene ne samo u konceptu, selekciji i repertoaru smotre, već i odnos prema medijima i marketingu festivala. Novi selektor Savić najavio je i reviziju nagrada na ovoj pozorišnoj smotri, ali i međunarodni žiri festivala.
U novoj koncepciji InterFesta na njegovom repertoaru naći će se predstave koje nisu do sada igrane u Srbiji i za koje bi, po Saviću, bila zainteresovana i takozvana „obična”, ali i stručna publika izvan Kragujevca.
- Pozorište, pre svega, postoji zbog publike. Nastojaću, što je vrlo teško ali i izazovno, da „pomirim kasu i estetiku”, najavljuje Savić, dodajući da će se potruditi da na festival „dovede” i predstava naših autora koji rade u inostranstvu, kako bi njihov rad bio „vidljiviji” u Srbiji.  
- Za početak, u oktobru ove godine na 14. JoakimInterFestu orijentisaćemo se na region, ali ne samo na zemlje bivše Jugoslavije već i Bugarsku, Rumuniju, Mađarsku i Italiju... Praksa je u pozorišnoj Evropi, i mi već sada razmišljamo o jubilarnom, 15. festivalu 2020. godine. Moja je namera da do narednog oktobra, bez ikakve pretencioznosti, ovaj festival pozicioniram među tri najvažnija festivala u Srbiji, obećava novi selektor.   
Naravno, svestan je da bez velike finansijske potpore nije moguće napraviti ozbiljan pozorišni festival.
- Moralnu podršku već imam i ostaje pitanje novca. Konkretno, JoakimInterFest ove godine nije moguće napraviti bez osam miliona dinara. To je minimum da bismo doveli makar pet-šest kvalitetnih predstava. Grad će stati iza ove i ovakve koncepcije festivala, tvrdi Savić.
On smatra da Kragujevac to može jer je privredno središte Centralne Srbije i univerzitetski centar.
- Grad sa tim i takvim kapacitetima može i mora da stane iza jednog ovakvog festivala, a on će mu to vratiti na mnoge nematerijalne načine. Misija festivala nije da bude veseli cirkus koji će protutnjati gradom nedelju dana. On treba da pokaže publici šta su to savremene pozorišne prakse, šta je to što se događa u savremenom pozorištu na planu glumačke igre, režije, estetike, poetike... NJegova misija je da edukuje publiku i da privuče novu, a to je moguće samo dobrim, kvalitetnim i novim predstavama, ističe on.
U ostvarivanju tog cilja neophodna je i veća podršku resornog ministarstva, ali i sponzora.
- Očekujem da sa novom koncepcijom Ministarstvo kulture stane iza ovog festivala, a to očekuje i grad Kragujevac. Predstave koje će biti prikazane na narednom JoakimInterFestu će potvrditi da ne govorimo napamet. Ovo je grad „Fijata”, „Simensa” i mnogih drugih jakih preduzeća i oni moraju aktivnije biti uključeni u festival, zaključio je Savić, ilustrujući to primerom da čak trećina budžeta BITEFA potiče od sponzora i donatora.
Na promociji novog selektora i koncepta JoakimInterFesta prisustvovali su i glumac Miloš Krstović, direktor Knjaževsko-srpskog teatra koji je i organizator festivala i Miljan Bjeletić, član Gradskog veća za kulturu koji su dali bezrezervnu podršku Savićevoj novoj koncepciji ove međunarodne pozorišne smotre.
Novi selektor međunarodnog internacionalnog festivala u Kragujevcu JoakimInterfesta Slobodan Savić je poznati pozorišni kritičar, novinar, urednik u Kulturno-umetničkom programu Televizije Srbije, pokretač i autor kultnog serijala „Čitanje pozorišta”. Moderator je okruglih stolova, selektor, predsednik i član žirija na domaćim i međunarodnim pozorišnim festivalima, kao i autor i urednik hronika najznačajnijih domaćih pozorišnih smotri.
Međunarodni pozorišni festival JoakimInterFest održava se u kragujevačkom Knjaževsko-srpskom teatru od 2006. godine. Za proteklih trinaest godina na njemu je izvedeno preko 130 predstava u kojima je učestvovalo oko 800 umetnika iz tridesetak zemalja.