SSP: Ko je u Kragujevcu šef, ko je šefov urbanista, a ko je kvitar, pitaju se Kragujevčani

SSP: Ko je u Kragujevcu šef, ko je šefov urbanista, a ko je kvitar, pitaju se Kragujevčani

Iz kragujevačkog odbora Stranke slobode i pravde ogalsili su se saopštenjem za javnost. Saopštenje SSP prenosimo u celosti:                                                                                                      

“Kragujevac u poslednje dve-tri godine ima nekog ŠEFA koji navodno odlučuje šta može da se gradi, gde i koliko moze da se gradi i ko može da gradi. ŠEF ima svog ŠEFOVOG URBANISTU koji sprovodi ŠEFOVE naloge i koji direktno pregovara sa investitorima, a nakon postignutog dogovora počinje da bude njihov predstavnik dok se gradnja ne završi. Tu organizovanu grupu čini i ŠEFOV KVITAR koji je zadužen za realizaciju ŠEFOVIH ideja, daje legitimitet kod investitora ŠEFOVOM URBANISTI i menja i sprovodi sve gradske odluke koje su neophodne kako bi investitor koji postigne dogovor sa njima, ostvario veliku dobit, koju ne moze da ostvari na regularan način.

Prema rečima investitora stambeno-poslovnih objekata, koji su se u poslednjih nekoliko meseci nama javljali da bi ispričali kako u gradu na Lepenici funkcioniše razrađen sistem za ostvarivanje velike zarade za određeni broj investitora koji su postigli dogovor sa ŠEFOVIM URBANISTOM I ŠEFOVIM KVITAROM, a takav dogovor navodno odobrio ŠEF, kažu da je priča skoro identična kod svih.

Sve počinje kada se potencijalni investitor obraća službama grada Kragujevca za pribavljanje potrebne dokumentacije za početak gradnje i od nadležnih službi dobija informacije šta i koliko može da gradi u skladu sa važećim planovima i propisima. Informaciju da se potencijalni investitor obratio gradskim službama i šta mu je rečeno, dobija ŠEFOV KVITAR, koji je prema rečima naših sagovornika načelnik jedne od Uprava grada Kragujevca. ŠEFOV KVITAR zatim obaveštava ŠEFOVOG URBANISTU da postoji potencijalni investitor i da je obavešten o mogućnostima gradnje u skladu sa gradskim propisima. ŠEFOV URBANISTA zatim stupa u direktan kontakt sa tim investitorom i nudi mu mogućnost da obezbedi mnogo bolje uslove gradnje od zakonom propisanih i predstavlja mu koncept saradnje u kome će svi biti na dobitku. ŠEFOV URBANISTA je bivši član Gradskog veća i po rečima naših sagovornika, u svim razgovorima naglašava da je veliki prijatelj sa ŠEFOM.

Sledeći sastanak sa potencijalnim investitorom je po pravilu predviđen (po rečima svih naših sagovornika) za konačan dogovor, tj. potencijalni investitor se tada izjašnjava da li prihvata predlog da „svima bude dobro“. Na tom sastanku se pojavljuje i ŠEFOV KVITAR, čija je uloga da ŠEFOVOM URBANISTI da legitimitet, kako bi investitor bio siguran da sve što je obećano, bude i sprovedeno. ŠEFOV KVITAR investitora uverava da će sve da se odradi na obostranu korist i da je sa tim upoznat ŠEF i da je sve to odobreno i sa njegove strane, a on za to garantuje.

Kada investitor pristane da uđe u dil koji mu se predlaže da bi svima bilo dobro, ŠEFOV URBANISTA traži da on bude menadžer projekta i da zastupa investitora pred svim gradskim organima, kako bi posao išao glatko, a da na tome insistira i sam ŠEF.

Po pravilu investitori nikada ne vide ŠEFA i zato se svi pitaju KO JE KRAGUJEVAČKI ŠEF. Neki od naših sagovornika pretpostavljaju ko bi to mogao biti, s obzirom da se zna ko je ŠEFOV KVITAR i da se zna ko je ŠEFOV URBANISTA”, navodi se u saopštenju SSP Kragujevac.