„GLAS SRBIJE”  I „PROGLAS” NA SKUPU U TOPOLI : „Protiv” centralizacije, „Za” poštene izbore

„GLAS SRBIJE”  I „PROGLAS” NA SKUPU U TOPOLI : „Protiv” centralizacije, „Za” poštene izbore

Skupu koji je organizovala Otvorena građanska platforma (OGP) „Glas Srbije” u Topoli prisustvovali su predstavnici brojnih organizacija, članica ove platforme širom Srbije, učestvujući u tribini o decentralizaciji Srbije. Na ovaj skup došli su i predstavnici „ProGlasa” koji su održali panel na temu aktuelne situacije u zemlji. 

„Glas Srbije” i „ProGlas” potpisali su na ovom dvodnevnom sastanku „Dogovor za slobodne i poštene izbore” od pet tačaka kojim se traži dosledno sprovođenje preporuke misije ODIHR ključnih za održavanje fer i poštenih izbora. 

U poslednjoj tački dogovora navedeno je da je izražen nedvosmislen i obavezujući stav OGP „Glas Srbije” da neće stupati u bilo kakve oblike vlasti sa Srpskom naprednom strankom, političkim organizacijama koje sarađuju sa njom i političkim subjektima i organizacijama koje su bile uzrok ili su umešane u izborne zloupotrebe”. 

Prepreka razvoja

Govoreći o potrebi decentralizacije u zemlji dr Bratislav Čeperković iz „Vrnjačke inicijative” rekao je da je ovo vekovna tema kod nas i prepreka ravnomernog razvoja zemlje. 

On je napomenuo da čvrstorukaška politika centralizaciju koristi kao oruđe za podmirenje nezasitih, ljudi bez kvalifikacija koje je partija rasporedila da vršljaju zemljom ostavljajući pustoš. Po njegovim rečima, ono što se danas dešava u Srbiji je uzurpacija beogradskih oligarhija koji pustoše Jadar – „Rio Tintom”, Bor i Majdanpek – „Ziđinom”. 

Za dr Miroslava Stojanovića Džigu iz Udruženja „Za Kragujevac – znamo se”, koji je predsedavajući ove građanske platforme, decentralizacija, odnosno regionalizacija je od suštinskog značaja za razvoj zemlje, a posebno Kragujevca kao regionalnog centra. 

Po njemu, trenutno su sva vlast kao i finansijska sredstva skoncentrisana u Beogradu. U poslednje vreme, kako je naveo, sve važne odluke o važnim kapitalnom projektima za jedinice lokalnih samouprava se donose u Beogradu, pri čemu se predstavnici tih samouprava i ne pitaju niti konsultuju pre donošenja odluka. On je podsetio da je nedavno u Kragujevcu izbor gradonačelnika zavisio od volje Beograda. 

Dr Stojanović se založio za regionalizaciju države i da svi regioni dobijaju zagarantovanu sumu iz državnog budžeta. Po njemu, ako Vojvodina ima zagarantovanu sumu za razvoj, zašto ne bi Šumadijski region ili bilo koji drugi imao zagarantovanu sumu od uzetog PDV-a sa svoje teritorije. Ovako, lokalne uprave zavise od volje Beograda i koliko je ko podoban, toliko dobija, naglasio je Stojanović. 

Mirko Jevtić iz organizacije „Novi ljudi, bolja Topola”, pozdravljajući goste napomenuo je da ovakav skup u njihovom mestu nije održan 30 – 40 godina i izeno njihov problem sa izgradnjom brze saobraćajnice „Vožd Karađorđe” čija će dva kraka, kako je 
rekao, pojesti 600 hektara najplodinije zemlje u Donjoj Jasenici. 

- Građane muči kako da koriste svoja sredstva, izjavio je predstavnik Grupe građana „Najbolje za Pirot” Žarko Todorović, pa se založio za decentralizaciju da novac ne završi kroz kriminal i korupciju. Ova grupa građana je, kako je naveo, dala obećanje svim građanima na selu da će 50 procenata novca koji odvajaju od poreza na imovinu biti vraćeno njima kroiz investicije, i to ne na način da političari odlučuju o tome, već da građani na osnovu zakonskih odredbi organizuju zborove i odlučuju o svom novcu. 

O sistemu kontrole obrazovanja na svim nivoima koji bitno umanjuje autonomiju obrazovnih institucija i nastavnika govorila je Vesna Jerotijević iz Grupe građana „Glas Srbije za Čačak”. Ona je rekla da praksa da direktore škola smenjuje i imenuje resorni ministar utiče i na ponašanje direktora. Takvi direktori, kako navodi, potpuno ignorišu stav nastavnika i školskog odbora. To dovodi do toga da imamo vladajući despotizam Ministarstva prosvete koji je uslovio novu neprihvatljivu pojavu kojom se postavljaju partijski direktori, čime se zanemaruju odluke nastavničkog veća i školskog odbora. Zato imamo politizaciju škola gde se radnim mestom nagrađuje partijska lojalnost, zaključila je Jerotijević. 

Članstvo sa svih strana

Platforma „Glas Srbije” osnovana je 9. aprila prošle godine u Kragujevcu i tada je okupila 18 lokalnih organizacija koje se zalažu za decentralizaciju, regionalni razvoj i zelene politike. Od tada se broj članica uvećao. Cilj saradnje je bio da se što bolje pripreme za lokalne, ali i republičke izbore. 

Na osnivačkom skupu učesnici su ukazali na sve teže životne prilike u Srbiji. Posebno ih zabrinjava stanje u lokalnim samoupravama razaranje lokalnih javnih preduzeća, problemi oko pružanja osnovnih komunalnih usluga, prezaduženi budžeti opština i gradova, partijsko zapošljavanje i ucenjeni građani kroz ugovore o poverenim poslovima. 

žTada je objavljeno da će ovom udruženju u fokusu biti rešavanje sve goreg stanja u lokalnim i regionalnim zdravstvenim ustanovama, predškolskim i školskim ustanovama, ustanovama kulture, ali i medijskim kućama i sve lošijeg stanja u lokalnim medijima. Članovi OGP su pozvali sve opozicione grupe građana da im se pridruže i ojačaju frontove borbe za modernu i uspešnu Srbiju. 

Ova organizacija na dan osnivanja okupljala je udruženje „Zajedno za Kragujevac”, „Akcija za Smederevo”, „Inicijativa za Rekovac”, „Trstenička inicijativa”, „Pokret za očuvanje Opštine Ćićevac”, Udruženje građana „Vrnjačka inicijativa”, „Inicijativa za Varvarin”, „Najbolje za Pirot”, Centar za razvoj Župe, „Zajedno za Smederevo”, „Glas Beograda”, „Glas Voždovca”, „Glas Čukarice”, „Glas za Zemun”, „Glas Obrenovca”, „Glas Zvezdare”, „Glas Novog Beograda”, „Glas Rakovice”...

Na skupu u Topoli članovi Inicijative „ProGlas” pozdravili su rad i širenje organizacije OGP „Glas Srbije”. Novinarka i izdavač Biljana Stepanović izjavila je da joj je drago da se organizacija širi i okuplja nova udruženja jer je ovo borba za opstanak i baš ovu platformu vidi kao nadu da ta borba može da bude uspešna. 

Peca Popović, rok novinar i publicista, jedan od osnivača „ProGlasa”, pozdravio je skup u Topoli rečima da mu je drago da čuje i vidi ljude kojima je grad na prvom mestu. Glumica Svetlana Ceca Bojković je rekla da je pozitivno iznenađena postojanjem „Glasa Srbije” koji objedinjuje lokalne pokrete koje je na ovoj tribini videla u čula.