Demokratska stranka pokrenula peticiju "Vratite Tržnicu Kragujevčanima"

Demokratska stranka pokrenula peticiju

Gradski odbor Demokratske stranke u Kragujevcu pokrenuo je peticiju pod nazivom „Vratite Tržnicu Kragujevčanima“, kojom, kako ističu, želi da pokaže da se građani nisu sa ovakvim stanjem, da je ovo njihov grad, te da nikome neće dozvoliti da “prvu srpsku prestonicu i mesto nastanka moderne srpske države, svojim neznanjem, nesposobnošću i javašlukom pretvori u kasabu”.

“Ni posle tri godine od započinjanja radova na objektu Gradske tržnice rekonstrukcija nije okončana, niti se završetak radova nazire. U procesu rekonstrukcije zgrada je oštećena, kada je srušen jedan njen deo, naružena, izgradnjom tzv. „bunkera“, a nakon toga ostavljena i napuštena, te danas predstavlja ruglo u centru grada, prostor za odlaganje smeća i sliku odnosa vlasti prema javnom dobru”, navode u Demokratskoj stranci.

Demokrate podsećaju da je zgrada Gradske tržnice sagrađena za godinu dana, od 9. septembra 1928. godine, kada je položen kamen temeljac, do novembra 1929. godine, kada je predata Kragujevčanima na upotrebu. Predstavlja arhitektonski biser Kragujevca i najstariju tržnicu u našem gradu. Pozicionirana je u centralnom delu Miloševog venca, proglašena spomenikom kulture i kao takva je deo gradskog, ali i regionalnog i nacionalnog kulturnog identiteta.

“Umesto da služi za afirmaciju i promociju autentičnih prehrambenih proizvoda šumadijskog kraja, turističku atrakciju, mesto okupljanja građana, poljoprivrednih proizvođača, ali i poslovnog sveta zainteresovanog za ulaganje u ovu oblast, pa samim tim i jednu vrstu oslonca u ekonomsko-poljoprivrednom razvoju, ovo je danas prostor koji se zaobilazi u širokom luku, okružen rupama, raspuklim asfaltom i trotoarom, zatrpan šutom i raznim vrstama otpada. Takođe, ovakvim nemarnim i neodgovornim postupanjem lokalne vlasti, ugrožena je egzistencija većeg broja pijačnih prodavaca i njihovih porodica, čiji prihodi direktno zavise od rada i funkcionisanja Tržnice, a koji su prinuđeni da se za opstanak, svih ovih godina, bore prodajući poljoprivredne proizvode u okolnim uličicama, u uslovima potpuno neprihvatljivim za ovu vrstu delatnosti”, saopšteno je iz DS.

Demokratska stranka zahteva od aktuelne gradske vlasti i gradonačelnika Nikole Dašića, kao reprezenta iste, da se hitno nastave i završe radovi na tržnici, te vrati Kragujevčanima na upotrebu.

“Obećavamo im da će svi odgovorni za ovakav sraman odnos prema znamenitostima našeg grada jednog dana odgovarati. Kragujevčani će dokazati da ovaj grad ima ko da čuva i sačuva”, zaključuju u Demokratskoj stranci.