ZZK: FIAT kao predizborna priča

ZZK: FIAT kao predizborna priča

Povodom dešavanja u fabrici FIAT Krajsler automobili Srbija saopštenjem za javnost oglasilo se i Pokret “Zajedno za Kragujevac”.

“Svakome dobronamernom je stalo da u njegovom gradu ne propadne ni jedan privredni subjekat, stoga nema nikoga u Kragujevcu kome nije stalo da fabrika automobila FIAT opstane, da mnogobrojne kragujevačke porodice ne ostanu bez prihoda i sredstava za zivot.

U kapitalizmu poslodavac ima pravo da racionalizuje proizvodnju pa čak i da uz socijalni program otpusti radnike, ali FIAT u Kragujevcu nije čisto privatno preduzeće u njemu je i država Srbija, doduše manjinski, suvlasnik. Stoga posle najnovijih dešavanja u ovoj kompaniji najviše brine pre svega ponašanje države Srbije koja pre desetak dana potpisuje ugovor o finansiranju novog modela na 48 miliona evra, a posle nedelju dana kao i mi građani saznaje da poslovodstvo FIAT-a obustavlja rad na dve godine i te radnike proglašava viškom, doduše za sada nezvanično i u formi ankete.

Stoga se postavlja sasvim normalno pitanje kako to da država uopšte ne brine o svom vlasništvu, kako čak ni ministarka privrede nema pojma šta se dešava u fabrici, šta rade članovi skupštine, upravnog, nadzornog odbora koji predstavljaju državu, da li oni osim mesečne apanaže vode računa o intresima te iste države, gde su oni da stanu, podnesu izveštaje, obrate se nezadovoljnim radnicima, imaju li oni uopste ime i prezime.

Zastrašujuće je da se svo nezadovoljstvo radnika prebacuje na grad Kragujevac koji je učinio sve u njegovoj nadležnosti uključujući i oslobađanje FIAT-a od svih poreza na imovinu na 10 godina, uložio ogromna sredstva u infrastrukturu, prihvatio da se nekadašnje korisćenje zemljišta i šta treba i šta ne treba knjiži na FIAT i to sve pod parolom da neko to u Beogradu vidi dalje i da su u pitanju intresi države Srbije, jednostavno za grad je bio važan opstanak automobilske industrije i budućnost radnika i njihovih porodica.

Smatramo zato neprihvatljivim da se grad Kragujevac tretira kao objekat koji brine samo o posledicama, bez prava da učestvuje u donošenju strateških odluka, da ima svoje predstavnike u kompanijama koje su u državnom vlasništvu kako bi pravovremeno moga da reaguje. Nebriga, nemar, nezaintresovanost vlade i njenih ministara za dugogodišnje posrtanje fabrike automobila u Kragujevcu su rezultirale posledicama koje će u najvećoj meri trpeti građani Kragujevca, koji su i ovoga puta nemoćni da se odupru svemoćnoj beogradizaciji.

Zato pokret Zajedno za Kragujevac skreće pažnju gradskoj vlasti da uradi sve da pomogne u rešavanju problema zaposlenih u ostvarivanju svojih prava na dostojanstven život kao i bilo koji radnik FCA grupe bilo gde u svetu”, saopšteno je iz Pokreta “Zajedno za Kragujevac”.