"Odsjaj svile" u Malom likovnom salonu

Kroz projekat „Odsjaj svile”, Vesna V. Maksimović predstaviće po drugi put svoju umetničku kolekciju slika na svili u Malom likovnom salonu Narodnog muzeja u Kragujevcu, od 1. do 6. decembra. Projekat su finansijski podržali Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i grad Kragujevac. 

Uz podršku Centra za samostalni život OSI Kragujevac, kao nosioca projekata „Dodir svile” i „Odsjaj svile”, autorka se iskazala u svom umetničkom talentu. Projekat je doprineo razvijanju kreativnih sposobosti osoba sa invaliditetom i njihovo osnaživanje kroz edukativne radionice oslikavanja svile batik tehnikom, radom sa žicom i praćenjem razvojnog toka nastanka samih autorskih radova Vesne V. Maksimović.

Praveći osvrt na neophodnost predavanja narednom pokolenju o tradicionalnim vrednostima, autorka je privučena lepotom postvizantijskog perioda i umetnošću 13. veka, spojila svilu i ornamentiku Hilandara, Dečana, Studenice, Gračanice, Kalenića, LJubostinje, Žiče. Ne prihvatajući ideju da su njena dela samo ukrasi okačeni na zidu, izražavajući se na svili ostaje slobodna da se kreće i živi i sa druge strane zida (u telu osobe koja ih oživljava pokretom). Autorski pečat je dala dizajniranjem svilenih tunika-slika kostima, koji imaju duh vremena i motiva koje na sebi nose, a opet su koloritom i stilom bliže savremenom čoveku koji odiše slobodom.

Da autorka zadire u dublje filozofsko promišljanje o porukama svojih dela, govori i to da u okviru izložbe „Odsjaj svile” lepršave svilene tunike prati svetlo unikatne ručno napravljene lampe (osnove od bakra sa ručno pletenim nakitom, kamenom i smolom) i ručno oslikani svileni abažuri, sa istom tematikom. Tehnike slikanja na svili, korišćene u nastajanju izložbenih eksponata, su kombinacija tehnika batik i serti.

„Odsjaj svile” je vizija o snažnom pojedincu i društvu, koji komuniciraju neprestano, slikovito i nežno, kroz spajanje svile, bakra, kamena i svetla sa tradicijom. Otuda i istrajnost autora da svojim delima izlazi iz zone komfora i neprestano poziva na preispitivanje o sebi.

Vesna V. Maksimović je rođena 1972. godine u Kragujevcu. Po zanimanju je inženjer mašinstva. Bavi se umetnošću, pisanjem poezije, ali i negovanjem starih zanata. Autor je četiri zbirke pesama: „Miris vanilije” (2010), „U prolazu” (2016), „Zidine” (2019), „Sa druge strane zida” (2020). Objavljivana je u mnogim domaćim i stranim štampanim i elektronskim časopisima. Kao umetnik, najviše se ostvarila u tehnici ručnog oslikavanja svile, i u toj tehnici je postigla zavidan uspeh. O njenoj samostalnoj izložbi slika na sirovoj svili u Galeriji Narodnog muzeja u Kragujevcu  pisao je i ruski slikar Boris Indrikov. 

Učesnik je mnogih umetničkih kolonija i kolektivnih izložbi slika u zemlji i inostranstvu (izdvaja učešća na izložbama u Barseloni i Bangladešu 2020., kao i Umetnost i vino 2021 u Srbiji). 

Autorka je prva umetnica koja je samostalno izlagala umetničke slike na svili u Galeriji Narodnog muzeja Kragujevac, 2019. godine.