Išla sam glavom kroz zid

Išla sam glavom kroz zid

 Svojim talentom i napornim radom tražila je svoj put, jer je shvatila da umetnik u muzici kojom se bavi mora biti, pre svega, muzičar, pa onda pevač

 Operska pevačica, lirsko-dramski sopran Nevena Lepojević Belkić je kragujevačka 
solistkinja i profesor pevanja. Još kao šestogodišnja devojčica pokazala je izuzetan muzički talenat i interesovanje za ovu vrstu umetnosti, što nije čudo jer potiče iz muzičke porodice. Nevenin deda Radenko predavao je muzičko u školi  i svirao violinu, otac Radmilo je završio muzičku školu, svirao violinu i bas gitrau u rok sastavima Kragujevca, dok je mlađa sestra Jasmina zaljubljenik u klavir. 
 Muziciranja u porodičnom domu nosi u svom sećanju kao najlepše uspomene iz  detinjstva. Rođena je 1984. godine u Kragujevcu gde je završila osnovnu i istovremeno nižu i srednju Muzičku školu „Miloje Milojević”. Od nje se i očekivalo da nastavi studije na FILUM-u gde se i upisala prvo na odsek Pedagogije, ali se već naredne godine predomislila i ipak otišla na Solo pevanje.
 Diplomirala je u klasi profeserke Radmile Bakočević 2010. godine i postala operski pevač „sopran”. 
 Za vreme studija osvajala je brojne nagrade na takmičenjima širom Srbije i pevala značajne uloge u operskim arijama, kao što je „Tajni brak” Domenika Čimaroze 2009. godine kod profesora Aleksandra Spasića. Nastupala je više puta i u Kragujevcu sa posebnim repertoarom u Narodnoj biblioteci „Vuk Kradžić” pevajući ruske pesme i romanse, kao i u kamernom sastavu sa Borisom Batalovićem (violina) i Anom Stojanović (klavir). 
 Prošle godine započela je saradnju sa vokalnim ansablom „Eho” iz Beograda sa kojima je nastupala u Kulturnom centru „Čukarica” pevajući „O mio babbino caro” od Đakoma Pučinija. Ređaju se role koje odgovaraju njenom senzabilitetu: Phantom of the Opera, Pace, pace mio Dio i Arija Voi lo sapete o mamma gde je pevala ulogu Santuzze.  Nisu joj strani ni operski dueti, kao što su recimo scena iz trećeg čina na Nilu-Ciel!  Mio padre!, pa „Aida” sa baritonom Veljkom Lojanicom. U punoj formi odlazi  u Lugano  na stručno usavršavanje glasa kod operske dive Luciane Serra na Akademiji  „L'arte del Belcanto”. Pevala je arije koje se pevaju na diplomskim koncertima i to u ulogama Mimi Arija Si, mi chiamano Mimi, Arija Rusalka i Arija Pace, pace mio Dio-Uloga Leonora.

 Nevena kaže da su opera i muzika njen život i da je muzika svkodnevno prisutna u njenom životu. Muzika joj oplemenjuje dušu. 
 Kao i većina kolega iz struke govori i peva na ruskom i italijanskom jeziku. Osim toga, intenzivno uči nemački jer voli da peva i neke nemačke arije. Nastoji da prenese verodostojne emocije  iz uloge koju igra na publiku i da dočara istorijski period vremena u kome se radnja dešava. Sama kreira svoje kostime i šije ih kod ovdašnjih šnajderki. 
 -Meni su u životu mnogi ljudi okrenuli leđa kada su otkrili moj potencijal, nisu želeli da ga primete i gurali su me u stranu, izbacujući u prvi plan svoje pulene. Svojim talentom i napornim radom tražila sam svoj put. Rekla sam doviđenja svima  koji mi nisu dali podršku. Išla sam glavom kroz zid, jer su mi okretali leđa  prijatelji na koje sam se oslanjala i polagala nade.  

 Zahvalna sam svom mentoru Goranu Potkonjaku, koji je u meni video talent i pomogao mi da usavršim pevanje i glumu. Uložio je mnogo vremena i truda da se ja usavršim kao umetnik i izgradim sebe kao ličnost. Isto tako, zahvalna sam i operskoj pevačici Lučijani Seri koja me je uverila da imam divan glas i da je moja budućnost u pevanju romantičnih operskih arija. Shvatila sam da umetnik u ovoj oblasti mora biti pre svega muzičar pa onda pevač, otkriva tajne uspeha sopran Nevena Lepojević Belkić.
 Nove nastupe na velikoj sceni planira po završetku porodiljskog bolovanja, najverovatnije u srpskoj ili nekoj većoj evropskoj metropoli. 


PLAKAT ZA VERDIJEVU „AIDU“ SA NEVENOM U NASLOVNOJ ROLI