Poljska umetnica

Poljska umetnica

U gradskoj galeriji „Mostovi Balkana” otvorena je izložba grafike pod nazivom „Dodir”, mlade umetnice iz Poljske, Marte Božik. Izložbu je otvorio profesor Dimitrije Pecić, dekan Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu. 

- Jednom sam se zapitala, šta je zapravo to što mi u crtežu i linogravuri donosi toliko radosti? Isto tako, kako mogu na najiskreniji način da prenesem drugima moju fascinaciju ženama? Prva u novoj seriji grafika bila je Pina Bauš. Savijene, zatvorene, usamljene figure koje se spremaju za skok i odvajanje od zemlje opisane su svetlim, dinamičnim linijama - simbolima slobode i radosti. Figura inkorporira slobodu i oslobađanje, nezavisnost, ali i tugu zbog izolacije. Pojedine jače, agresivnije i čvršće linije zapletene su u delikatne, tanke, razigrane linije. Oduvek su mi se dopadale linije. Toliko toga se može izreći kroz njih. U ovoj seriji grafika odlučila sam da se usredsredim na liniju. Liniju života, liniju srca na našim šakama, ili liniju prstiju preko kojih naše telo prima mnoge spoljne stimulativne podsticaje. Unutrašnjost naših tela je takođe satkana od linija, kanala tj. krvnih sudova i mreže nerava koji signale prenose do prijemnika kao što su srce i mozak, objašnjava Marta Božik.  

- Moji radovi nisu ni porteti, ni opisi, oni su čista predstava fenomena onakvih kakvi oni jesu. Zato ja njihovu umetnost percipiram kao čulnu i osećam da odiše iskrenošću, ne u smislu konteksta, već njihove unutrašnje energije. NJihova energija je u njih svesno implementirana, samim tim što one svetu daju deo sebe. Na taj način služe svetu, rade za svet, za druge, za istinu. Mislim, da ih to najviše i povezuje: njihova odlučnost da pronađu najadekvatniji način da daju sebe svetu, svoju energiju, svoja razmišljanja i proizvode svojih osećanja, senzualnosti, temperamenta, vizija neverovatne vitalnosti, ljubavi prema životu i svetu na koji smo poslati ne znajući zašto, kaže ova poljska umetnica. 

Marta Božik rođena je 1973. godine u Krakovu (Poljska). Doktorirala je na Akademiji lepih umetnosti „Jan Matejko” 2013. godine, gde radi kao asistent na odseku za grafiku u Studiju za izradu drvoreza. Najčešće radi linogravuru. Prikazala je svoje dela na više od 100 kolektivnih i 15 samostalnih izložbi u Japanu, Poljskoj, SAD itd. 

Izložba će biti otvorena do 17. maja.