Na kojoj strani je država uštedela kada je novembra prošle godine prosvetnim radnicima Srbije, kojih ima oko 70.000, isplatila jednokratnu pomoć od svega 7.000 dinara, možda nije bilo teško zaključiti. Istom tom broju zaposlenih od novembra pretprošle godine, pod plaštom mera štednje u javnom sektoru, uzimala je 10 odsto plate. 

Početkom ove godine Vlada Srbije je zarade u prosveti povećala za četiri odsto, tačnije, deo uzetog je vratila, ali izgleda da još nešto duguje učiteljima i nastavnicima. Prema rečima Milana Jevtića, predsednika Unije prosvetnih radnika Kragujevca, pogrešnim obračunom za dane odmora prosvetari su uskraćeni, zavisno od visine plate, u rasponu od tri do pet hiljada dinara. Da nije, kojim slučajem, država na taj način i planirala uštedu za ono povećanje zarada?

Biće tužbi

U Uniji prosvetnih radnika Srbije manjkavost obračuna odmora je uočena još oktobra prošle godine. Umesto proseka plate na godišnjem nivou, na osnovu koga bi se obračunao odmor, uziman je tromesečni prosek koji je, zbog  pomenutog umanjenja od 10 odsto zarade, bio niži.

- Zaposleni su podneli tek nekoliko tužbi, a Ministarstvo prosvete ignoriše tu činjenicu, verovatno u nadi da tužbe neće biti masovne, ali ukoliko se propust ne ispravi, verujte - biće tužbi. Zašto da nas potkradaju? Ne kažem da je postojala namera, ali novac koji je zaposlenima uzet tokom prošlog leta u bruto iznosu, otprilike, jednak je jednokratnoj pomoći koja je isplaćena prosvetarima pred kraj prošle godine, obrazlaže Jevtić.

Kao prvi korak ka pomirenju Unija prosvetnih radnika Kragujevca je Aktivima direktora osnovnih i srednjih škola i Školskoj upravi uputila zahtev za razgovore. Ne sumnjaju u argumente koje će izneti - na sto.

- Naknada za godišnji odmor je obračunata po staroj metodologiji, uziman je prosek iz tri meseca koja prethode odmoru. Međutim, po sadašnjem Zakonu o radu koji je usvojen 2014. godine, potrebno je obračunati prosek zarade na godišnjem nivou. Tako prosek zarade čini i period pre umanjenja plata za 10 odsto. Da ne bude zabune, metodologija obračuna nije promenjena, izmenjen je Zakon o radu. Rukovodili su se time da je godišnji prosek niži od tromesečnog, ali u prosveti je to ispalo dugačije. Kada je već tako, tražimo da se zakon poštuje, kategoričan je Jevtić.

Poštujmo zakon

Predsednik UPRK Jevtić podseća da su prosvetari tokom 2013. i 2014. godine bili u štrajku, da su se, između ostalog, protivili  restriktivnoj meri po zaposlene koja je propisana aktuelnim Zakonom o radu, jer, zapravo, tromesečni prosek jeste viši od godišnjeg. Ali, usledilo je umanjenje zarada...

- Inače, naknada za odmor se obračunava preko takozvane satnice. Postoji cena rada koja se mesečno priznaje, koliko zaposleni u mesecu ima sati rada. Utvrđena suma se potom deli i dolazi se do iznosa novca. Naravno da smo mi u Uniji prosvetnih radnika lako utvrdili činjenično stanje - da nam je, uslovno rečeno, novac otet. Možemo da gledamo i drugačije, možda je greška slučajna zbog softvera koji je prema ranijem modelu obračunavao prosek iz prethodna tri meseca. Svejedno, čekali smo u nadi da će propust biti ispravljen, ali Ministarstvo prosvete nas ignoriše. Upravo iz tog razloga Unija prosvetnih radnika Kragujevca traži razgovor sa načelnikom i sa savetnikom za finansije Školske uprave u Kragujevcu, kao i sa Aktivima direktora osnovnih i srednjih škola.

Očekujemo da propust priznaju i potom da ga isprave, da ne bismo morali da im to dokazujemo na sudu, naglašava Jevtić.

Sindikalni zahtev je upućen sredinom meseca, a očekivanje je da će do kraja ove sedmice  suprotstavljene strane sesti za sto.