Humani umetnički principi Darka Gavrilovića

Humani umetnički principi Darka Gavrilovića


 Tokom ove godine „Galeria Art” se dokazivala u zemlji i inostratvu. Otvorili su se vrata ka Evropi u evropskoj galeriji „Sabine Van Paemel (Belgija)” se grupnom izložbom u junu mesecu. Evropljanima su prezentirali dvadesetak savremenih  eminentnih srpskih autora, koji već godinama su prisutnih na likovnoj sceni Srbije,ali  i nekolicine mladih autora sa zajedničkim motivom, uglavnom  figurom kao sverom interesovanja.  Kraj godine posvetili su eminetnim kragujevačkim slikarima i mladima poniklih u njihovoj besplatnoj Lenjoj školi slikanja crtanja i vajanja.
 Prvo su se u prosli petak galeriju„ Art” ulepsali svojim radovima kragujevacki najmalađi umetnici na „ IV izložbi” dečijih radova. Izlozeno je skoro stotinu radova.  Akademskih slikari Slađana Marković i Miodrag Sretenović su ovog leta držali treninge u galeriji i na otvorenoj sceni i pored masovnosti uspeli su da iskuju i kvalitet. Nina Rikanović jedna od njihovih ucenica  osvojila je prvu nagradu, na konkurusu za najmlađe „Svemir očima dece”raspisala Umetnička škola Đuro Salaj iz Beograda. 


 Sedmom novogodišnjom izložbom kragujevačkih umetnika „Art galeria” će zatvoriti sezonu. Bice izlozeno 24. rada, od isto toliko autora.
  „U našoj zemlji i u svetu uspeh pojedinih projekata, umetnika ili institucije najčešče je vezan za samo jednu ključnu ličnost. Obnovu ne samo slikarstva već i skulpture, crteža, grafike, mozaika, asamblaža i objektne umetnosti u kragujevačkoj sredini podstakao je galerista Darko Gavrilović, vlasnik Galerije „Art”. Likovni život je podosta zamro u mnogim  nasim gradovima izvan predstonice, ne samo usled društveno – političkih uzroka. Ali, Galerije „Art” je uspela da podigne kulturni nivo u Kragujevcu. Ta mala ustanova deluje kao pokretač likovnih kolonija i uspešnih grupnih izložbi srpskih umetnika u evropi, a jedna od osnovnih njenih delatnosti je priređivanje „Novogodišnje izložbe kragujevačkih umetnika”. Gavrilović je našao srećni spoj između članova žirija, pisaca uvodnih tekstova u katalozima, koji su iz redova najuglednijih likovnih kritičara i istoričara umetnosti sa najširim spektrom umetničkih stvaraoca”,  napisao je u likovni kritičar Dejan Đorić u katalogu izložbe. 

 


„Svemir očima dece”
 Više od hiljadu radova u gotovo svim likovnim tehnikama pristiglo je na konkurs Umetničke škole „Đuro Salaj” s temom „Svemir očima dece”. Takmičili su se mladi autori u kategorijama uzrasta četiri do sedam godina, od prvog do četvrtog i petog do osmog razreda osnovnih škola. Masovnost je donela i dve dodatne kategorije – za radove u 3D tehnici i one poslate elektronskom poštom.