KONCERT TRIJA „SVETI”

Grupa divovskih muzičara

KONCERT TRIJA „SVETI”

Trio „Sveti”, koji čine bubnjar Marko Đorđević, klavijaturista Vasil Hadžimanov i gitarista Branko Trijić nastupiće u utorak, 28. jula, u bašti Studentskog kulturnog centra.
Projekat Marka Đorđevića „Sveti” postoji već više od jedne decenije. Može se opisati kao kombinacija džez muzike sa motivima  Balkana, sa tragom zapadnjačkog uticaja po uzoru na Koltrejna, Zapu i „Polis”. Inače, Fil Di Pjetro, („All about Jazz”) rekao je da su „Sveti” grupa divovskih muzičara.

Bubnjar svetske klase i pravi innovator, kako ga je okarakterisao magazine „Modern dramer”, Marko Đorđević ima iza sebe oko 50 studijskih albuma i preko hiljadu nastupa uživo širom sveta.  

Sa brojnim svetski poznatim muzičarima nastupa ili snima još od studija na Berkliju, gde je diplomirao sa najvišim ocenama, a čiji je stipendista bio od svoje 16. godine. Sarađivao je i sa Majklom Hendersonom, bivšim basistom Majls Dejvisa, a jedan od značajnijih muzičara našeg doba Lionel Lueke, dugogodišnji član grupe Herbi Henkoka, kaže: 

- Marko je jedan od najvećih bubnjara. On poseduje neverovatnu tehniku i muzički um. Volim da sviram sa njim jer je tako kreativan i jedinstven.

U poglavlju posvećenom ovom bubnjaru, u nedavno objavljenoj knjizi „Nova lica džeza“ autor knjige tvrdi da će Đorđevićevo ime brzo postati sinonim veličine i različitosti. 
Vasil Hadžimanov diplomirao je 1995. godine, takođe, na Berkliju, a njegovi učitelji klavira bili su Rej Santisi i Laslo Gardoni. Tokom studija, nastupao je sa mnogim poznatim bostonskim muzičarima, kao i sa grupom „Sveti“ (Marko Đorđević i Bato Andonov), Liroj DŽenkinsom (u njegovoj rep operi „Funky Faust”) i sa „Paskal Bokar”, afro-pop bendom sa kojim je išao i na američku turneju.

Nakon godinu dana provedenih u NJujorku odlučuje da se vrati u Srbiju i osnuje svoj bend, sa kojim je, proteklih 15 godina, neumorno i sa velikim uspehom, nastupao na koncertima i jazz festivalima širom sveta.

Branko Trijić nakon završenog džez odseka u „Stankoviću”, na preporuku tadašnjeg učitelja i mentora Radomira Mihailovića Točka, pokreće saradnju sa vodećim instrumentalnim sastavima, između ostalog i sa „Vasil Hadžimanov bendom“. Potom upisuje Amsterdamski konzervatorium za džez muziku , gde i diplomira 2004. godine. Već skoro deset godina aktivan je na domaćoj sceni sarađujući sa mnogim imenima iz sveta džez, pop i rok muzike (Vasil Hadžimanov, Marko Đorđević, Rambo Amadeus, Slobodan Trkulja,  Vasilisa, Ogi Radivojević, Sergej Trifunović).

Radi honorarno u pozorištu „Teatar T”, kao i u dečijem pozorištu „Boško Buha“
Ulaz na koncert je 500 dinara, a karte se mogu kupiti u SKC-u i kafiću „Klok”.