Pravo lice fašističkog zla

Pravo lice fašističkog zla

Povodom oktobarskih svečanosti, izdato je drugo dopunjeno izdanje knjige „Bagremar, oktobar 1941. godine“ autora Željka Zirojevića, književnice Jasmine An Jovanović i novinara Miroslava Lazarevića
 Publikacija je posvećena godišnjici streljanja 122 Srbina, Jevreja i Roma koje su nemački fašisti i njihove sluge streljali 20. oktobra na Stanovljanskom polju – danas Bagremaru. Cilj knjige je da se na ovaj način otrgnu od zaborava oni koji su svoje živote položili za slobodu svog naroda i za bolje sutra, za one koji će doći.
- Ovu knjigu započeli smo Lazarević i ja istraživanjem koje je imalo za cilj da pronađemo imena i fotografije svih streljanih 20. oktobra 1941. godine na području današnje MZ „Bagremar“, kako bi se podigla spomen ploča sa svim imenima streljanih. U knjizi su dve poeme književnice Jasmine An Jovanović: “Pokošen cvet”, posvećena sedmogodišnjoj Nadeždi Čokić, prvoj žrtvi fašističkog terora u Kragujevcu, i “Pečat u zemlji”, kojom je oslikala stradanje Kragujevčana na području Bagremara.
Zapravo, ova knjiga je naš pokušaj da mlade generacije kroz činjenice, imena i fotografije, shvate šta je fašizam i kakvo je zlo. Kakvo su zlo domaći izdajnici za naš narod i kakvi ljudi trebamo da budemo, rekao je o ovoj knjizi Željko Zirojević.
Izdavač knjige „Bagremar, oktobar 1941. godine“ je Gradski odbor SUBNOR Kragujevca.
Inače, za utorak, 23. oktobar, u Narodnoj biblioteci „Vuk Karadžić“ zakazano je predstavljanje poeme „Pokošen cvet“ i izložba slika Miloša Ignjatovića.