Lude ptice i let u svemir

Lude ptice i let u svemir

 Među hiljadu radova pristiglih na konkursu koji je raspisala Umetnička škola „Đuro Salaj” iz Beograda, Nina je osvojila prvu nagradu za crtež na temu „Svemir očima deteta” u kategoriji od prvog do četvrtog razreda 

 Ako je tačna narodna poslovica da se „po jutru dan poznaje” za učenicu prvog razreda osnovne škole, Ninu Rikanović  može se reći da će postati uspešna slikarka. Rođena je 17. januara 2010. godine u Kragujevcu. NJeni rani umetnički radovi nisu ostavili ravnodušnim roditelje, prijatelje, drugove iz škole koji su joj dali nadimak Pikaso, ali ni publiku na Fejsbuku. 
Pred Novu godinu skrenula je pažnju na sebe pobedivši na likovnom konkursu „Svemir očima dece”, koji je raspisala Umetnička škola „Đuro Salaj” iz Beograda. 
 Još pre četiri godine ova nadarena devojčica predstavila se na kragujevačkom Sajmu kamena „ptičicama od kamenčića”. A još ranije dok je bila u vrtiću učestvovala je na  internom konkursu koji je organizovao Miloš Petrović, iz kragujevačke grupe „Bliks”. NJen rad nacrtan olovkom plenio je jednostanovšću i koloritom. Crtež mora i zalazak sunca koje je pojačala flomasterom, kao najbolji nalazi se na omotu prvog albuma „Bliksa” koji nosi naziv „Iza horizonta”, kao i na  propratnom promotivnom materijalu. Prošle godine, na konkorsu zlatare „Đani” osvojila  je dve nagrade, njeni crteži bili su na šoljama i majci.
Nina je jedinica, a od mame Aleksandre nasledila je umetničku „žicu”. Ona se već 25 godina bavi muzikom, a poslednjih pet godina kao pevačica benda „Trio Pop Art”. 
Tata i mama su podrška i organizator svih tekućih aktivnosti, kako bi Nina stigla da ispuni sve svoje planove, obaveze, zadatke i želje. 
Druženje sa ovom neobično nadarenom devojčicom veoma je prijatno, dok ona preciznošću, brzinom i načinom razgovora sa starijima iznenađuje sve prisutne. Nema uobičajenog ćeretanja i brbljanja, odgovori su kratki i mudri za njene godine. Kada je reč o motivima koje voli da crta, ona samo jednim potezom ruke dočara ptičicu ili pejzaž i to je njen odgovor na pitanje. Iz razgovora sa roditeljima otkrivamo još jednu njenu nadarenost - da voli i fotografiju. 
- Idem u školu „Sveti Sava” i moj učitelj je Dragan Kolarević. Uvek sam se radovala dok sam crtala. Mama bi mi dala olovku i papir i ja sam crtala ptičice. Roditlji su mi pomogli u početku, više mama jer lepše crta. Kada slikam smišljam ptice, „lude ptice”. Imam svoj fotoaparat, ali najviše volim da snimam svojim telefonom „cveće i drveće”. Volim da slikam u galeriji kod Slađe. Ona me ja naučila svašta. Pokazala mi je kako da senčim, kako da napravim tačke kao zvezde.... Zadovoljna sam što sam dobila ovu nagradu diplomu „Ovogodišnji ukras”, katalog i bojanku, ispričala je Nina, ne krijući da se malo stidi. 
Od malena se bavila sportom i plesom. Bila je aktivan član „SK Foka” i Badminton kluba „Raven”. Sada je u plesnom klubu „Fiesta” i sa partnerom Dimitrijem Savićem Dikom njihov je najmlađi plesni par. Učestvovala je na kragujevačkom plesnom festivalu i nastupala na različitim događajima u gradu, na otvaranju Kreativnog parka, proslavi dana škole „Radoje Domanović”, festivalu rusko-srpskog prijateljstva u školi „Sveti Sava”, na Sajmu rusko-srpskog prijateljstva u Roda centru.
 Tata Jovan otkriva da su za Ninine prve likovne pokrete zaslužne Maja, Jovana i Milica iz školice „Mali Celus”. Bila je i učenik  dečije škole crtanja pri Galeriji Art gde je napredovala  uz mentorski rad Slađane Marković.  
-  Tamo je našla svoj kutak. Na dve grupne izlože Galerije Art dobila  je nagradu, kao i na tradicionalnom konkursu zlatare „Đani”. Kruna prošlogodišnjeg uspeha je prva nagrada na konkursu „Svemir očima dece” u beogradskoj umetničkoj školi, gde je pristiglo preko hiljadu radova u više kategorija.

 Ona u kojoj je Nina pobedila bila je za decu uzrasta od prvog do četvrtog  razreda, priča tata Jovan. 
Od njega saznajemo da je Nina i veliki ljubitelj ptica, posebno sova i golubova. Dok su sove još uvek samo plišani kućni ljubimci, golubovi su „okolokućni” ljubimci koje hrani svakog dana, bez obzira na vremenske uslove i tekuće obaveze. Najdraži od golubova u jatu joj  je „Gari”, koji  jede iz njene ruke i sleće joj na glavu. 
Bez obzira na ogromnu ljubav prema životinjama, crtanju i plesu, najradosnija je kada se igra sa sestrom Sarom i bratom Andrijom kao i svojom najboljom drugaricom Lenom. 
Još jedna stvar bez koje ne može da prođe nijedan dan je muzika. Da li prilikom vožnje u kolima ili tokom obroka set lista je uvek spremna, a na njoj neobične stvari za njen uzrast poput New Order, Daft Punk, Parov Stelar, Jamiroquai, zbog čega tata Jovan i mama Aleksandra ne kriju zadovoljstvo.  

 

 

Lude ptice i let u svemir
Lude ptice i let u svemir
Lude ptice i let u svemir
Lude ptice i let u svemir
Lude ptice i let u svemir