Licnost nadelje

Licnost nadelje


 Žiri „Večernjih novosti“, sastavljen od 55 književnih kritičara  koji dodeljuje književnu nagradu „Meša Selimović“ za najbolju knjigu u 2016. godini, saopštio je da su ovogodišnji laureati kragujevački književnik i direktor Narodne biblioteke Mirko Demić za knjigu „Ćutanja iz gore“, u izdanju „Agore“, i Vladislav Bajac za knjigu „Hronika sumnje“,  u izdanju „Geopoetike“.
Kako prenosi „Blic“, Mirko Demić je po obaveštenju da je dobio nagradu „Meša Selimović“ izjavio da je počastvovan svakim glasom koji su njegovoj knjizi dali kritičari, a i da će ime Meša Selimović biti ohrabrenje i podstrek da pisanje, uprkos svemu, ima smisla. Portal „Prvi na skali“ prenosi i da je Demić citirao Selimovića, koji je svojevremeno rekao da su "obeshrabrenost, klonulost, neverovanje u sebe, ostavili traga na meni sve do danas. Zato sam počeo kasno da pišem, zato sam nesiguran u sebe, zato svakom poslu prilazim kao početnik, strahujući od negativnog suda".
-    Posle njega, lako je biti iskren, pa priznati da su sumnja i nesigurnost i moji pratioci, pogotovo tokom poslednjih desetak godina od kako ispisujem svoje petoknjižje, koje "Ćutanje iz gore" hronološki otvara, u čijem je središtu sudbina Srba iz Hrvatske, gde sam rođen, ne znajući da li će moj pristup biti interesantan i podsticajan za čitaoce i kritičare. Priznajem i to da sam neretko pomišljao kako uzalud traćim svoje dane na nešto što nikog ne dotiče, rekao je Demić.
Čestitajući na društvenim mrežama Mirku Demiću još jednu nagradu, koja inače podrazumeva skulpturu sa likom Selimovića, povelju i novčani iznos i biće uručena narednog meseca u Narodnom pozorištu, književnica Jelena Lengold napisala je: „Jako se radujem zbog tebe! Tvoja knjiga govori o jednoj važnoj temi i dobro je što će nagrada sad doneti knjizi još više čitalaca!“. Čestitku na Fejsbuku je ostavio i Mošo Odalović rečima: „MojikandidatibilisuMirkoza "Ćutanja ..." iMiroslavMaksimovićzaknjigu "Bol" . Čestitam, Mirkojedan! Demiću!!!“, dok je raniji laureat Dejan Aleksić zapisao: „Dobro si zaMEŠAo ovo Ćutanje iz (A)gore“.
Podsećamo da je knjiga „Ćutanje iz gore“ Mirka Demića prvi deo petoknjižja u kojem slede knjige koje su već napisane: „Molski akordi“, „Ataka na Itaku“, „Trezvenjaci na pijanoj lađi“ i „Po(v)ratnički rekvijem“. Za „Molske akorde“ Demić je dobio Andrićevu nagradu, a za knjigu „Trezvenjaci na pijanoj lađi“ nagradu „Dejan Medaković“. Nagrada „Meša Selimović“ se dodeljuje 29. put i dobili su je mnogi poznati književnici.