PROMOCIJA POLITIČKO-ISTORIJSKOG BESTSELERA

„Glasovi iz gluve sobe” u Klubu „Vidosav”

PROMOCIJA POLITIČKO-ISTORIJSKOG BESTSELERA

Nezaobilazno svedočanstvo iz ratnih štabova devedesetih, političko-istorijski bestseler penzionisanog generala i pilota Blagoja Grahovca „Glasovi iz gluve sobe” biće promovisan u Klubu „Vidosav” u Botunju u petak, 12. juna. Knjigu njegovih sećanja na događanja u vojsci devedesetih objavila je poznata izdavačka kuća „Laguna”.

„U želji da kroz svoj generalski durbin preispita događaje koje su pristrasni hroničari i ostrašćeni učesnici nedavnih ratova do danas iskrivljavali i iznosili svako po svojoj meri, general Grahovac u ovom svedočanstvu pruža čitaocu objektivan pogled na događaje i istovremeno uživanje kao u kakvom ratnom trileru. Kroz splet ratnih zbivanja, gde je istina prva nastradala, a domaće i međunarodne igre dosezale razmere tragične farse, pisac uspostavlja vertikalu čovečnosti i vojničke časti, iznoseći na svetlo dana mnoge nepoznate pojedinosti i nepočinstva moćnika i gospodara rata, najavljeno je ovo izdanje na sajtu izdavča.

O knjizi „Glasovi iz gluve sobe” pisao je i domaćin promocije naš poznati pisac Vidosav Stevanović.

- General Grahovac slika jedno tamno doba propasti i srama, smutno vreme na domaku trećeg milenijuma, kad su podoficiri postali komandanti a mnogi od njih ratni zločinci, kad su uglavnom ljudi bez zanimanja postali političari, kriminalci medijski omiljeni rodoljupci, a patrioti prisiljeni da se sklone ili nestanu... Polemički oštra i čitka, ova knjiga čitaoca vuče napred kao napet kriminalistički roman u kojem smo i sami voljno ili nevoljno učestvovali i čije posledice i danas osećamo, smatra Stevanović.
I za njegovog crnogorskog kolegu Balšu Brkovića bez Grahovčeve knjige „ozbiljna istorija paklenih devedesetih i godina nakon pada Miloševića neće moći da se piše”.

- Knjiga „Glasovi iz gluve sobe” ulazi u one zone koje klasična istoriografija teško može dosegnuti. Zato je bilo važno demistifikovati „gluvu sobu” o kojoj Grahovac piše. Riječ je o prostoriji u kojoj se odvijaju najtajniji poslovi planiranja i dogovaranja vojnog vrha jedne države, a autor je bio dio „saziva” te gluve sobe u najtraumatičnijem periodu savremene istorije, ocenio je Brković.

Promocija knjige Blagoja Grahovca „Glasovi iz gluve sobe” zajednički je program Kluba „Vidosav” i Narodne biblioteke „Vuk Karadžić” tako da će na njenom predstavljanju u „Vidosavu” sem autora govoriti i književnik Mirko Demić, direktor kragujevačke biblioteke. Voditelj razgovora sa generalom Grahovcem je Srđan Paunović, a početak promocije je najavljen za 20 sati.

Sutradan, posle promocije u Botunju u subotu, 13. juna pre podne autor Blagoje Grahovac biće gost i „Lagunine” knjižare u centru grada.