NOVI „LIPAR”

NOVI „LIPAR”

Tokom leta iz štampe je izašao novi (56.) broj „Lipara” – časopisa za književnost, jezik i kulturu Univerziteta u Kragujevcu. 

U rubrici Studije „Lipar” donosi radove o dve koncepcije „zlatnog doba” španskog teatra (Servantes i Lope de Vega) Vladimira Karanovića, tekst o „pesoni dramatis” u Brehtovoj drami „Majka hrabrosti i njena deca” Milene Nešić Pavković, tekst Jelene Aleksov o Odiseju, Blumu i Rjepinu. Takođe u ovom odeljku možete pročitati i radove Jelene Marićević o pesničkom eksperimentu Ivana Negrišorca („vruće žumance”), duhu alagorije i metaistoričnosti u romanu „Arden” Frederika Veržea (Katarina Milić) i obrazovanju kao osnovnom elementu književne i kulturne slike sveta u Sremčevim delima „Pop Ćira i pop Spira” i „Vukadin” Ivana Gavrilovića.

Novi „Lipar” objavljuje i članke Danice Savić („Dinamika književnosti: struktura, značenje, recepcija”), Marka Milićevića („Stavovi književne teorije o odnosu psihoanalize i književnosti posmodernizma”), Biljane Panić („Poetika žrtvenog obreda u pesmi ’Car Konstantin i đače samouče”), izuzetno zanimljiv tekst Bojane Gerun o jeziku nadgobnih spomenika Kragujevca i Batočine (etnolingvistički opis)... i mnoge druge.

Stalna rubrika časopisa „Lipar” – Prikazi u ovombroju donosi tekst Stefana Pajovića „Pitanje čoveka kao obogotvorenog stvaraoca”.