Predstavljeni nagradjeni radovi

Predstavljeni nagradjeni radovi

Foto-klub Kragujevac objavio je prvi broj svog biltena pod nazivom „Fotokrug“.  Nastao je sa ciljem da se okruženju predstavi rad članova Foto-kluba Kragujevac. U biltenu su predstavljeni nagrađeni radovi, aktuelni projekti i fotografije članova, kao i aktivnosti i događaji koji su obeležili rad Foto-kluba Kragujevac u toku 2018. godine.

Celu priču pokrenuo je fotograf Slavoljub Radojević, koji je podneo i najveći teret oko same koncepcije i izrade biltena.

- Izrada biltena zahtevala je dodatnu posvećenost. Potrebno je bilo prikupiti sve relevantne podatke, fotografije, sistematizovati ih i razvrstati prema hronologiji i značaju i na kraju, sav prikupljeni materijal pretvoriti u publikaciju na 104 strane. Svi članovi foto-kluba su doprineli realizaciji ove ideje, rekao je Slavoljub Radojević.

Ističe da bilten treba da ostavi jasan trag, kao digitalni ili štampani dokument, dostupan široj javnosti za prikaz rada foto-kluba i njegovih članova. Na stranama biltena predstavljeni su nagrađeni radovi, aktuelni projekti i fotografij ečlanova, kao i aktivnosti i događaji koji su obeležili  rad Foto-kluba Kragujevac u toku 2018. godine.

- Ako je jedna fotografija hiljadu reči, onda je dvestotine fotografija, koliko sadrži ovaj bilten, cela knjiga.Na kraju, možemo da se ponosimo publikacijom, koja je pobudila pažnju javnosti, a pozitivne reakcije stižu iz cele Srbije, kao i iz zemalja u okruženju, dodao je Radojević.

Foto-klub Kragujevac osnovan je 2013.godine, sa ciljem da okupi aktivne fotografe,koji će Kragujevac vratiti na fotografske mape Srbije i sveta. Broj članova foto-kluba se vremenom uvećavao, a zahvaljujući napredovanju članova, i broj osvojenih nagrada na značajnim domaćim i međunarodnim izložbama. Pored već dokazanog majstora fotografije i osnivača Zorana Đorđevića, Foto-klub Kragujevac  je za kratko vreme izrodio čitav niz autora, koji ostavljaju zapažen pečat na fotografskim salonima širom sveta.
Tokom  2018. godine foto-klub je zauzeo visoko četvrto mesto u Foto savezu Srbije, a članovi Goran  Kojadinović i  Ivan Stojanović su zauzeli pozicije među 10 najuspešnijih autora u Srbiji.

Takođe, u organizaciji Fotokluba Kragujevac organizovani su i značajni događaji koji su imali snažan odjek i van granica Srbije. Foto-safari "Gruža – Borač - Knić",  sada već tradicionalna manifestacija, koju je klub organizovao u saradnji sa Turističkom organizacijom opštine Knić, okupila je preko 80 umetnika iz Srbije, koji su bili pojačani gostima iz Makedonije i kolegom iz Meksika. Foto-klub Kragujevac  je organizovao dve međunarodne izložbe fotografija pod pokroviteljstvom FIAP-a: "Gud Lajt 2018" i "Master of Lakt 2018", kao i izložbu prvog ranga „Knić i Gruža kroz objektiv“  pod pokroviteljstvom Fotosaveza Srbije i MOL (Master of lajt). U saradnji sa"Forumom mladih sa invaliditetom" postavljeno je više tematskih izložbi na pokretnim izložbenim panoima, „Kod krsta“ i u Velikom parku. Svakog ponedeljka od 19 časova članovi foto-kluba se okupljaju u kancelariji "Foruma mladih sa invaliditetom", gde se održavaju tematski sastanci, predavanja autora, projekcije fotografa i pregled fotografija članova foto-kluba.

Foto-klub Kragujevac  je razvio i održava dobre odnose sa drugim foto-klubovima  u zemlji i regionu: FK Vojvodina iz Novog Sada, FK Kumanovo iz Makedonije, FK Čačak, FK „Infinity“ – Doboj iz BiH.