Preispitivanje modernog nasleđa

Preispitivanje modernog nasleđa

Ove godine Galerija „Rima“ učestvuje na jednom od najvažnijih međunarodnih sajmova umetnosti Vienna Contemporary, koji će biti održan od 27. do 30. septembra.
Na ovogodišnjoj smotri, inače, biće predstavljeno 118 galerija iz 27 zemalja, a „Rima“ je jedini učesnik iz Srbije.
Na prigodnoj konferenciji za novinare upriličenoj prvog dana ove nedelje u Ambasadi Austrije u Beogradu, ambasador Austrije Nikolaus Luteroti smotru Vienna Contemporary označio je kao jedini umetnički sajam umetnosti koji objedinjuje Istok i Zapad, a pažljivo odabranim izložbama ističe se u prepunom umetničkom kalendaru kao mesto za uzbudljiva otkrića. Od najznačajnijih galerija u Austriji do međunarodnih vrhunskih uporednih galerija, sajamski izlagači predstavljaju neke od najuzbudljivijih umetnika na svetu, od onih u nastanku do umetničkih ikona našeg doba.
Prema rečima Aleksandra Milojevića, vlasnika i direktora Galerije, „Rima“ će u hali “Marks” u Beču predstaviti trojicu značajnih umetnika različitih generacija – Đorđa Ivačkovića, Mihaela Milunovića i Ivana Šuletića.
Kako ističe Milojević, navedeni umetnici i njihova dela predočavaju koncept galerije koji se zasniva na čuvanju, istraživanju i preispitivanju modernog umetničkog nasleđa i promovisanju savremene umetničke produkcije. Vremenski okvir osmišljene postavke pokriva drugu polovinu XX i prve dve decenije XXI veka. Umetnici u svojim delima ostvaruju originalne i međusobno različite poetike - apstrakciju i figuraciju, služe se emocionalno ekspresivnim i konceptualno analitičkim pristupom težeći čistom iskustvu i posvećenoj kritici društva.
Galerija „Rima“ svoje učešće na sajmu Vienna Contemporary vidi kao značajno priznanje i veliku odgovornost u godini u kojoj obeležava svoje desetogodišnje uspešno postojanje na srpskoj umetničkoj sceni. Nastupom u Beču, Galerija „Rima“ će, po rečima Milojevića, jubilej proslaviti u društvu međunarodno priznatih galerija sa kojima deli istu strast prema umetnosti i iste poslovne ambicije.