U okviru programa Francuski filmski karavan koji se realizuje u saradnji u saradnji sa Francuskim institutom u Beogradu, kragujevačka publika biće u prilici da vidi novi ciklus filmova pod nazivom „Zločini i misterije”. Komplikovani zapleti, rafinarani rediteljski rukopisi, sjajne glumačke kreacije, kritika društvene stvarnosti, kao i mešanje žanrova, glavne su odlike francuskih krimi filmova koje će kragujevačka publika premijerno videti u ovom raznolikom izboru.

Filmovi će biti prikazani u „Kutiji šibica” SKC-a, svakog ponedeljka tokom meseca juna, u terminu od 20.30 časova. 

Prvi film koji je ovdašnja publika mogla da isprati bio je „Kriva”, a sledećeg ponedeljka na repertoaru će se naći ostvarenje „Pupupidu”, u režiji Žerald Istaš Matjea. 

On je Parižanin i uspešni pisac krimi romana. Ona je plavuša, ikona francuskog sira „Belle du Jura”, uverena da je u prošlom životu bila Merilin Monro... Kada se budu sreli u najhladnijem gradu u Francuskoj, Mutu, on je bez inspiracije a ona već mrtva. Verovatno samoubistvo lekovima za spavanje, zaključuje žandarmerija. On u to ne veruje. Istražujući njenu prošlost, pronalazi inspiraciju za svoj novi roman... 

U ponedeljak, 22. juna, biće prikazan film „Poslednja projekcija”, a 29. juna „Crna serija” i to epizode „Zar ubijaju i disk-džokeje” i „Kada grad ujeda”. 

Ulaz za sve projekcije je besplatan.