Most Škole mira

Most Škole mira

 Jedina škola u Kragujevcu gde osnovci uče ruski jezik, Osnovna škola „Sveti Sava“, priredila je događaj neubičajen za evropske posetioce. Govorilo se i pevalo samo na ruskom i svi su ga razumeli. Gosti iz Obrazovnog kompleksa 1862, visoko  pozicionirane obrazovne institucije ruske prestonice, došli su čista srca, puni dobre volje i poklona. Kabinet su opremili didaktičkim sredstvima, izložbom fotografija učenika osmog razreda pod nazivom „Moskva viđena očima učenika”, likovnim radovima učenika šestog razreda, suvenirima-radovima učenika i članova njihovih porodica, plakatima povodom proslave 870 godina  postojanja Moskve, školskim časopisom „Dobrica”, a doneli su i nekoliko stotina knjiga ruske književnosti. Sve to kao poklon Kragujevčanima.  Pokloni su sakupljeni tokom akcije ruskih mladih  prijatelja „Pokloni knjigu drugu”, a domaćinima ih je uručila Natalija Lebedeva, pomoćnik direktora moskovskog obrazovnog kompleksa.
 Na Okruglom stolu pod nazivom “Srpsko-ruski obrazovni most“ u organizaciji Škole mira i grada Kragujevca predstavljeni su rezultati dosadašnje saradnje između Obrazovnog kompleksa 1862  i kragujevačkih osnovnih škola i razgovaralo se o modelima buduće saradnje u oblasti obrazovanja. 
Inače, saradnja kragujevačkih osnovnih škola sa Obrazovnim kompleksom 1862 iz Moskve  počela je prošle godine na inicijativu kragujevačkog Centra za mlade “Škola mira“, a u okviru projekta Prvi srpsko-ruski festival školskih pozorišta. Ova saradnja omogućila je razmenu kragujevačkih i moskovskih školskih teatara, ali i održavanje stručnog seminara na kome su eksperti iz oblasti školskih teatara iz Moskve preneli svoja iskustva nastavnicima kragujevačkih osnovnih škola.
- Opredelili smo se za Rusiju, zemlju gde se pozorišna umetnost izuzetno ceni. U samoj Moskvi aktivno radi preko 100 profesionalnih pozorišta. Ulaznice za neke od predstava se kupuju i do godinu dana unapred. Posebno je važno to što gotovo u svakoj od 4.000 moskovskih škola radi školsko pozorište, a vode ih nastavnici koji su prošli posebnu obuku pod nazivom „Pedagogija školskog teatra”. Nema improvizacije, sa decom neretko rade i profesionalni glumci moskovskih pozorišta i filmski glumci. Iako se ne očekuje da će sva deca biti glumci, pokazalo se da će mnogima od njih bavljenje teatrom doneti neke prednosti u životu, prevazilaženja straha od  javnog nastupa pre svega, a od njih se stvara veoma kvalitetna pozorišna publika, kaže  Petar Stefanović, direktor Centra za mlade “Škola mira“ iz Kragujevca.
 Stefanović smatra da je gradu prvog srpskog teatra potrebno da se nastavnici koje se bave dramskim sekcijama  posebno obuče za ovaj odgovorni posao. Zato su, kaže, i organizovali  obuku za  šumadijske nastavnike, koju su održali eksperti iz Moskve, sa Katedre za estetsko vaspitanje i pedagogiju školskih teatara.
“Srpsko-ruski obrazovni most“, navodi Stefanović, biće unapređen petogodišnjom konstantnom saradnjom osnovaca, a i Gimnazija želi da formira specijalno odeljenje za ruski jezik. 
– Ne može se voleti, ako se ne poznaje kultura, a ako to spojimo sa turizmom, zaživeće ideja o proširenju saradnje obrazovnih ustanova Kragujevca i Moskve koja bi mogla da bude institucionalizovana osnivanjem posebnog Centra za rusko-srpsku saradnju u Kragujevcu, otkriva ambicije profesor u penziji Petar Stefanović, koji već skoro tri decenije gradi  most prijateljstva iz Kragujevca ka Moskvi.

 


RUSKI „DOBRICA“

Srbi u našim srcima

 Školski list „Dobrica“ Kragujevčanima se predstavio specijalnim brojem, u kojem je predstavljena poseta Kragujevčana Moskvi šrošle godine. „Srbi u našim srcima“ naslov je koji otvara ovu novinu i koji nije ostao bez odjeka.  
- Školski list izlazi već tri godine. Malo štampamo, više smo okrenuti ka Internet izdanju. Novine pišu o svim važnim događajima vezanim za život škole.  Idejno rešenje akcije „Pokloni knjigu drugu” delo je našeg učenika šestog razreda, rekla nam je Jelena Pašelina, profesor ruskog jezika i urednik školskog časopisa „Dobrica” Obrazovnog kompleksa 1862, koji  se sastoji od 14 osnovnih i srednjih škol ai pet predškolskih ustanova koje pohađa preko 4.000 mališana.
Tačku na emocijma ispunjen suret i druženje prosvetnih radnika i đaka u Osnovnoj školi „Sveti Sava“ stavila je gošća iz Rusije Viktorija Makakina  izvođenjem pesme „Pukni zoro” na oba jezika. 

 

 

1

Most Škole mira
Most Škole mira
Most Škole mira
Most Škole mira
Most Škole mira