Predškolsku ustanovu „Nada Naumović“ ovih dana opsedaju nezadovoljni roditelji, a sličnu situaciju za koju sedmicu, kada bude objavljena lista mališana koji su primljeni u vrtiće, može da očekuje i uprava „Đurđevdana“. Konkurskom koji je okončan u maju u 16 kragujevačkih obdaništa, podeljenih u dve predškolske ustanove, bio je predviđen upis ukupno 354 deteta. Na konkurs je, međutim, stiglo čak 1.100 prijava, pa je izvesno da će oko 750 mališana ostati „ispod crte“.

Ko će od 600 prijavljenih mališana, koliko je konkurisalo, u septembru krenuti u neki od devet vrtića Predškolske ustanove „Nada Naumović“ već se zna. 

- Puno je nezadovoljnih roditelja, ali, na žalost, za sada ne možemo da im izađemo u susret. Jedino čime u ovom momentu možemo da ih utešimo je da će se prijem dece vršiti tokom čitave godine, odnosno da će deca koja se sada nalaze na listi čekanja biti automatski primana čim se ukaže neko slobodno mesto, kaže Slavica Otović, direktorka Predškolske ustanove „Nada Naumović“. 

Ustanova „Đurđevdan“ još uvek nije okončala proceduru prijema pa se zato i ne zna kome se od 500 prijavljenih deečaka i devojčica „osmenula sreća“. 

- Ustanova je samostalno počela sa radom tek 1. maja, pa je to razlog što rezultati konkursa još uvek nisu poznati, jer još čekamo pravilnik koji treba da dobijemo od Skupštine grada. Čim ta dokumenta budu stigla objavićemo listu upisane dece. Već sada je, međutim, izvesno da će veliki broj mališana koji su konkurisali ostati neupisan pošto nam je za 152 slobodna mesta stiglo 500 prijava, objašnjava Sanja Jakovljević, direktorka Predškolske ustanove „Đurđevdan“.

Problem više za roditelje je što u vrtićima „Ciciban“, „Zeka“, „Švrća“, „Kolibri“, „Neven“, „Bubamara“ i „Čuperak“, koji pripadaju ustanovi „Đurđevdan“, uglavnom ima mesta za mališane rođene 2013. i 2014. godine. Samim tim praktično samo oni čija su deca tog uzrasta mogu da se nadaju da će se naći na listi primljenih u vrtić. Najviše šanse imaće, naravno, deca čije su mame i tate u stalnom radnom odnosu.  

Slična situacija bila je i u Ustanovi „Nada Nuamović“, gde je takođe najviše mesta bilo za decu koja se primaju u takozvane jaslene grupe. Izuzetak od pravila bio je samo vrtić „Autić“. Za ukupno 40 mesta u ovom vrtiću mogli su da konkurišu dečaci i devojčice rođeni od 2009. do 2012. godine, ali samo uz uslov da im je barem jedan roditelj zaposlen u „Fijatu“ u okviru koga se i nalazi ovaj vrtić.

Da mesta u vrtićima nema dovoljno nije novost. Međutim, čini se da je ove godine problem eskalirao, uprkos činjenici da je lane otvoren još jedan vrtić. Broj mališana koji su nakon objavljivanja lista ostajali „ispod crte“ prethodnih godina kretao se između 400 i 500, a sada je 50 odsto viši. 

Po rečima Slavice Otović, direktorke Predškolske ustanove „Nada Naumović“, razlog ovolike navale na vrtiće može da bude samo niska cena. 

- Regresna skala koja je postojala prethodnih godine primoravala je roditelje da se preračunaju isplati li im se više da decu dok su na poslu čuvaju bake i deke ili da ih daju u vrtić. Sada te dileme nema. Boravak u vrtiću koji podrazumeva nadzor stručnih vaspitača i tri obroka, parvilan razvoj i socijalizaciju dece košta svega 3.500 dinara, što je za roditelje prihvatljiva suma, kaže naša sagovornica. 

Da li je taj novac dovoljan i za funkcionisanje vrtića drugo je pitanje. Za sada, kaže naša sagovornica, uspevaju da redovno izmiruju obaveze prema dobavljačima od kojih nabavljaju hranu i sredstva za higijenu. Dugove prema komunalnim preduzećima preuzeo je osnivač, ali grad račune ne izmiruje redovno pa se lako može dogoditi da kragujevački vrtići ostanu, na primer, bez struje, ali to je već neka druga priča.