Prošle godine osnovana je specifična prosvetna asocijacija čiji je cilj da okuplja najuspešnije, najkreativnije i najposvećenije učitelje i nastavnike osnovnih i srednjih škola. Nedavno su na okupljanju u Budvi titule „naj” ponele i četiri Kragujevčanke: Snežana Žana Đorđević, Zorica Mihajlović, Jasmina Micić i Biljana Vulović
Prepoznajući da su problemi u sistemu obrazovanja u regionu veoma slični, dve najuspešnije učiteljice, Vesela Bogdanović iz Makedonije i Željana Radojičić – Lukić iz Srbije, osnovale su u oktobru 2018. godine Asocijaciju najboljih nastavnika bivše JU.
Primarni cilj Asocijacije je da okupi najuspešnije, najkreativnije i najposvećenije vaspitače, učitelje i nastavnike osnovnih i srednjih škola sa prostora bivše Jugoslavije i pruži im podršku da svojim delovanjem utiču na podizanje kvaliteta obrazovanja u svojim zemljama.
 Kriterijumi za prijem u Asocijaciju bili su vrlo zahtevni o čemu svedoči činjenica da je na Prvoj konferenciji u Skoplju (od 1. do 3. marta 2019) dodeljeno 65 titula Najbolji nastavnik ex JU, a na Drugoj, održanoj u Budvi (od 30. maja do 1. juna 2019) ovo prestižno priznanje dobio je 71 vaspitač, učitelj i nastavnik iz regiona.
 Jedna od dobitnica titule Najbolji nastavnik eh JU je i učiteljica Snežana Žana Đorđević, Kragujevčanka koja je veliki deo svog radnog veka provela u kragujevačkim školama, a sada živi i radi u Beogradu. Tokom svoje profesionalne karijere stekla je brojna zvanja i nagrade. Autor je digitalnih udžbenika, elektronskog seminara, a u saradnji sa Muzejom „Nikola Tesla” autor je i dela međunarodne izložbe koja je do sada gostovala u Kini, Japanu i na Kipru.
Bila je konsultant i Svetske organizacije za prirodu. Dobitnik je treće republičke nagrade za Digitalni čas i nacionalne oznake kvaliteta za projekat na eTwinning portalu. Edukator je i predavač na domaćim i međunarodnim skupovima i konferencijama. Sa svojim učenicima učestvuje u nacionalnim i evropskim projektima na kojima su dobili vredna priznanja, među kojima je i treća nagrada na Festivalu nauke.
Još jedna Kragujevčanka dobila je prestižnu titulu Najbolji nastavnik eh JU. To je Zorica Mihajlović, profesor srpskog jezika i književnosti, nosilac plakete ,,Šešir profesora Koste Vujića (2017) i dobitnik druge nagrade na konkursu ,,Dajem glas za ugledni čas'' (2016). Autor je knjige dramskih tekstova ,,Na dečjim krilima'' i priručnika za završni ispit ,,Spremimo se za završimo ispit''. Ostvaruje višegodišnju  saradnju sa školama u zemlji i inostranstvu i mnogobrojnim udruženjima iz sfere kulturnog i javnog delovanja.
 Među dobitnicima titule je i Jasmina Micić, profesor matematike u Prvoj kragujevačkoj gimnaziji, koja je dobitnik nagrade za najbolju metodičku inovaciju za 2018. Svoje učenike je pratila u radu na nacionalnim (M_ART, Most matematike) i međunarodnim obrazovnim projektima (Exploding Dots, Math Coaching, Pi Day, Famous Female MathematiciansII). Za rad na eTwinning projektu Math Coaching dodeljeno joj je priznanje nacionalne i evropske oznake kvaliteta.
Autor je više radova objavljenih na konferencijama primene IKT-a u nastavi i obrazovnog bloga Matema momenti, kao i obrazovnih vebinara „Matematika, svuda oko nas” i „Euklidov algoritam” i video materijala „Hornerova šema”. Voditelj je više obrazovnih radionica i manifestacije „Maj, mesec matematike”. Učestvuje u obrazovnom projektu „Program obuke nastavnika za realizaciju nastave orijentisane ka ishodima učenja”, u saradnji sa kolegom Aleksandrom Ivanovićem iz Školske uprave Kragujevac.
Biljana Vulović  je učiteljica koja već 23 godine radi u nepodeljenim školama i kombinovanim odeljenjima. Ona je savetnik – spoljni saradnik Ministarstva prosvete Republike Srbije i samostalni pedagoški savetnik. Osnivač je i predsednik Udruženja gružanskih učitelja i organizator Stručnog skupa „Pokrenimo se“ i „Povezujmo se“. Autor je dva akreditovana seminara, 27 radova prezentovanih na domaćim i međunarodnim skupovima i 26 publikovanih radova.
Iz razgovora sa učiteljicom Žanom Đorđević saznali smo da će sledeća konferencija Asocijacije najboljih nastavnika bivše JU biti održana u oktobru u Srbiji. Tada će biti dodeljena priznanja novoj generaciji najboljih nastavnika u regionu.