Obeležavanjem Međunarodnog dana borbe protiv gladi pod sloganom „Gradimo održivu budućnost – Zajedno za svet bez siromaštva i diskriminacije“, 17. oktobra, završen je„Mesec solidarnosti“. Bila je to još jedna prilika da Kragujevčani pokažu humanost, a firme demonstriraju visok stepen društvene odgovornosti. Ovom prilikom nesebičnost su pokazali „Žitoprodukt“, mlekara „Granice“, „Dea balkanina“, udruženje „Hleb života“ iz Beograda i samostalni poljoprivredni proizvođač Milinko Milivojević iz Žirovnice, donirajući svoje proizvode za korisnike Narodne kuhinje. 

Svaka donacija je važna za korisnike programa Narodne kuhinje, u kojoj se šest dana nedeljno hrani 770 sugrađana iz 459 porodica. Zbog siromaštva čitave porodice, ovaj program se ne realizuje kao „klasična“ kuhinja, već korisnici obrok koji im sleduje nose u posudama kući i dele ga sa članovima svoje porodice ili ga rasporede na čitav dan.

Obraduje ih svaki put dodatna kifla, projanica, voćka ili neka druga namirnica koju Crveni krst obezbedi za njih od solidarnih kompanija i pojedinaca. Na pragu zime, kada je svakoj porodici potrebno više, o ovim ljudima morali bi svi više da brinu, podsećaju iz ove humanitarne organizacije.

Osim toga, preduzeće „Nikom“ je pomoglo Crvenom krstu Kragujevac u nabavci kombi vozila, tako da sada - posle pune dve dve decenije snalaženja – aktivisti ove organizacije brže, lakše i bezbednije mogu da  stignu i do najugroženijih porodica. 

U „Mesecu solidarnosti“ prikupljeni su i distribuirani paketi u „Korpi dobrote“, novac je prikupljen u humanitarnoj akciji „Za srećnije detinjstvo“, a tu su i prilozi iz kasica Crvenog krsta u brojnim objektima u gradu, kao i pojedinačne donacije građana. 

Treba pomenuti i još jedan oblik dodatne pomoći koji već godinu i po dana funkcioniše kao primer izuzetne saradnje institucija u interesu ugroženih. U pitanju je prikupljanje i distribucija viškova hrane iz Studentskog centra, Gerontološkog centra, Zavoda za zbrinjavanje odraslih „Male pčelice“ i učeničkog doma „Artem“. Tako se sada svake srede uruči 90 i svakog petka još 120 obroka porodicama koje se bore da savladaju siromaštvo. 

Zbog aktuelnih socijalno-ekonomskih prilika u gradu, kategorija siromašnih pojavljuje se i u novim slojevima stanovništva, na primer - među zaposlenima. Sve je više onih koji ne mogu da žive od plate. Siromašan je i veliki procenat poljoprivrednog stanovništva, ali njih slabo vidimo jer je njihovo siromaštvo drugačije – ili su navikli na nizak standard, ili je traženje pomoći na selu sramota.  

Prema poslednjim podacima, broj nazaposlenih u Kragujevcu  je 21.427 lica. Novčanu socijalnu pomoć prima 3.488 porodica od toga 2.668 dece do 18 godina starosti. Tuđu negu i pomoć prima 1.296 lica od toga 84 dece.  

Ovi podaci najbolje svedoče da - iako je „Mesec solidarnosti“ formalno završen - obaveza ima još kako niko od ugroženih ne bi bio ostavljen, odbačen ili zaboravljen, a Crveni krst Kagujevca je tu kao prava adresa i pouzdan partner za saradnju na polju humanosti.