Baš pred Svetog Savu, kako i dolikuje najvećem srpskom prosvetitelju, u školi u Cvetojevcu (istureno odeljenje matične škole „19. oktobar” iz Maršića) upriličeno je nesvakidašnje druženje tamošnjih učenika sa knjigom. Školska biblioteka, za koju je malo reći da je do tada postojala u „skromnijem obimu”, bogatija je od prošlog petka za stotinak novih naslova, koji su dar kragujevačkog Kola srpskih sestara.
Kao i kada smo ranije pisali o akcijama u ovoj školi, poput susreta sa pesnikom, organizatori i ove akcije bile su prepoznatljiv učiteljski dvojac Marija Jelača i Vesna Varagić.

- Sa našeg aspekta ovakve akcije su izuzetno značajne jer je deci sa sela teško „dostaviti” knjigu i uspostaviti nešto što je u gradskim sredinama mnogo „uhodanije” – odnos između knjige i deteta, iskreno priča iz svog ne malog pedagoškog iskustva Marija Jelača, dodajući da njihov školski fond literature ni izdaleka nije do sada bio tako bogat ili raznovrsan kao u matičnoj školi u Maršiću ili gradskim školama.

- Zbog toga su deca bila primorana ili da idu u Maršić, ili da im mi, učiteljice, donosimo potrebne naslove i knjige prilagođenje njihovom uzrastu, kaže ona.
Sada je situacija već bolja, a u pomoć su se „odazvale” članice Kola srpskih sestara sa svojom predsednicom profesorkom LJubicom Žikić na čelu.

- Mi smo se kao Kolo opredeleli da radimo i za decu. U tu svrhu organizujemo i humanitarni bal sa motom „Zbog dece smo ovde”, pomažemo kakav god da je vid pomoći mališanima potreban, ili tražimo naše prijatelje koji bi bili donatori za naše akcije, kaže LJubica Žikić, podsećajući, ne bez ponosa na brojne pomoći i stipendiranja koje je sprovela organizacija na čijem je ona čelu.

Zbog teškog stanja prosvete sestre iz Kola opredelile su se da pomognu školama, a iako stanje nije baš sjajno ni u bilo kojoj drugoj, izbor za cvetojevačku školu nije bio slučajan.
- U svom radu Kolo srpskih sestara oslanja se na svoje prijatelje. Ideja da se doniraju knjige baš ovoj školi „rodila” se u razgovoru sa našim dugogodišnjim prijateljima i saradnicima piscem Bratislavom Milanovićem i njegovom suprugom Gocom. Ona se idealno „poklopila” sa našom zamisli da sa donacijama idemo ka ugroženijim, rubnim školama i kroz ovakve akcije promovišemo osnovnu doktrinu Kola – dobrotu, ističe LJubica Žikić, koja je sa svojim članicama prikupila stotinak knjiga ali i časopisa, „Zabavnika”, publikacija prilagođenih uzrastu dece od prvog do četvrtog razreda.

Naravno da nisu zaboravljeni ni najmlađi – predškolci koji su na poklon dobili igračke i bombone.
A čega sve tu nema – za svakog ponešto. Biblioteka je bogatija za brojne pesmarice Čika Jove, „čuperke” i „male prinčeve”, a tu su i provereni klasici poput DŽeka Londona, Perl Bak... Naravno da je i pokretač akcije LJubica Žikić cvetojevačkim mališanima poklonila i neka od svojih izdanja iz vlastitog spisateljskog opusa. Oni su joj na dar uzvratili scenskim prikazom na improvizovanoj pozornici u učionici izvevši igrokaz rađen po njenoj priči „Priča o oblacima” iz knjige „Priče od kojih se raste”.

Pozdravljajući prisutne, učiteljica Marija Jelača podsetila je i na biografiju darodavke LJubice Žikić i njen pedagoški, humanitarni i spistaeljski rad, izdvojivši dela poput „Cvetnika ženskih imena”, koja po mišljenju recenzenata „odišu sa puno ljubavi, topline i mašte”.

LJubica Žikić poklonila je direktorki škole Snežani Rajevac i monografiju Kola srpskih sestara od osnivanja 1903. godine do današnjih dana (autora Milutina Milutinovića i Lele Vujošević), ali i svakom učeniku po lepu svesku koja će ubuduće biti njihov dnevnik čitanja i u koju će unositi ne samo naslove pročitanih knjiga, već i svoja opažanja i razmišljanja o njima.

Kao iskusan višegodišnji pedagog LJubica Žikić je na licu mesta upriličila i radionicu o čitanju i čitalaštvu, ostvarivši primeren prilaz mališanima na teme: ko je, kako i šta čitao do sada. Bogami, ispade da neki i nisu bili baš prilježni po tom pitanju, ali od sada sa zanovljenom i obogaćenom školskom bibliotekom – nema više vađenja.

A ide i maj kada će se u saradnji sa učiteljicama izabrati i najlepši čitalački dnevnik.