Od prvog dana januara u Zastavinoj medicini rada neće više postojati stomatološka služba, te će gradski Zavod za stomatologiju biti jedino mesto gde će Kragujevčani, njih oko 180.000, moći da leče zube, ako ne izaberu privatnog lekara. Specijalisti Zavoda za stomatologiju biti jedini u Šumadijskom okrugu, u kome živi 290.000 stanovnika. Ilustracije radi, samo tri specijalista protetičara "pokrivaće" ceo okrug!

U Zavodu kažu da i sada imaju manjak lekara, gužve u hodnicima dokaz su za to.
Doktor Ranko Golijanin, direktor Zavoda za stomatologiju, kaže da je i sada veliki pritisak na lekare, a od naredne godine biće još veći. 
- To što od prvog januara Zavod za zdravstvenu zaštitu radnika neće imati stomatološku službu je svojevrsni apsurd, jer u zdravstvenu zaštitu radnika spada i zaštita zuba. Za mene tu nema logike, ali Republički fond je tako odlučio. U takozvanoj Medicini rada stomatološka služba brinula je o zdravlju radnika iz celog tog kraja grada. Mi sada imamo 44 stomatologa, što je malo - i da ne dobijamo nove pacijente. Planiramo da dopisom tražimo da nam nadležni dozvole da mi u Medicinu rada pošaljemo bar jednog svog stomatologa, pa sada iznalazimo način da iz naših sredstava obezbedimo plaćanje tog lekara i sestre. Ono što je u ovim uslovima meni nelogično jeste što dopuštamo da nam ambulante koje imamo i ono opreme u njima stoje neiskorišćeni, a narod nam krezub, kaže dr Golijanin. 

On pojašnjava da u vremenu kada se nema para za opremu u mnogim oblastima medicine, dozvoljavamo da ne koristimo i ono što imamo - opremu i prostor. 
- Mi smo već u situaciji da ne možemo fizički da pokrijemo ni sve svoje ambulante, jer nemamo lekara. Pre nepunih godinu dana zatvorili smo jednu lepu ambulantu u obdaništu "Lane" jer nismo imale lekara i sestru da "pokrijemo" tu ambulantu. I sada nam je kompletna oprema tamo. Ambulanta "Filip Kljajić", koja pripada Medicini rada, takođe ostaje bez stomatologa od prvog januara. I tamo postoji opremljena ambulanta, ali neće biti ni lekara ni sestre. Neće, da pojasnim, biti stomatologa ni u Stanovu ni u "Filipu Kljajiću". Mi sada nemamo mogućnost da pošaljemo bilo koga tamo, ako ne dobijemo saglasnost da primimo nekoga, kaže Golijanin. 

Čekanje na protezu godinu i po

Kakve gužve tek čekaju lekare i sestre i čemu mogu da se nadaju pacijenti najbolje svedoči podatak da se za protetiku, izradu vilice, u Zavodu za stomatologiju sada čeka godinu i po dana. Tek posle tog perioda pacijent može da započne proceduru i jednog dana uspe da jede svojim novim zubima. Ono što je najciničnije u celoj priči jeste što je država starijima od 65 godina dala prednost u smislu da je izrada proteza za njih besplatna. Besplatna jeste, ali ne mogu lako doći na red da protezu, za neke je pitanje i da li će doživeti da je dobiju. 

- Mi smo kao lekari dovedeni u situaciju da se svakodnevno "branimo" od pacijenata koji ne znaju da nije naša krivica za toliko čekanje. Ono što takođe pacijenti ne znaju jeste da mi imamo tri tima na protetici, tri lekara sa tehničarima, samo zahvaljujući lokalnoj samoupravi. Nama je država dozvolila samo jedan tim- jedan specijalista protetike, jedna sestra i dva tehničara na protetici. Grad nam finansira još dva tima i sa tom pomoći se čeka na protezu godinu i po dana. Da imamo samo taj jedan tim, ne znam kako bi radili. Podsećanja radi, protetika pokriva ceo Šumadijski okrug bez Aranđelovca, znači Kragujevac, Batočinu, Raču, Knić i Lapovo, objašnjava Golijanin. 

On podseća da je pre nekoliko meseci više od 120 zdravstvenih ustanova u Srbiji bilo pod blokadom zbog problema sa stomatologijom i neisplaćenih zarada zubarima. Kragujevac nije imao takvih sporova, a Zavod posluje pozitivno. Razlog je, kaže direktor ove ustanove, višegodišnja uporna podrška lokalne samouprave.  

- Da bi ublažili loše stanje i smanjili vreme čekanja na usluge stomatologa Zavoda, kao i da pokušamo da ne zatvaramo isturene ambulante koje su tu i otvorene da budu blizu našim pacijentima (škole, obdaništa, domovi zdravlja), lokalna samouprava na čelu sa većnikom dr Gordanom Damjanović prepoznala je problem. Grad pomaže Zavod finansiranjem plata neugovorenih radnika i dva tima neophodna za prenapregnuti rad sa velikim brojem pacijenata. Bez ove pomoći Zavod bi se našao u ogromnom problemu, podvlači Golijanin. 

Koliko je pomoć grada značajna pokazuju i podaci da je za ceo Šumadijski okrug država predvidela samo dva oralna hirurga. Na 290.000 stanovnika predviđen je samo jedan specijalista za bolesti usta. Prema rečima prof. dr Ranka Golijanina, sada Zavodu fali deset timova- lekar i sestra, da bi pacijenti mogli na red da stignu kada im je zakazano.
 
Nikoga ne vraćaju

- Ja bih da iskoristim priliku da se pacijentima izvinim zbog gužvi i čekanja i da kažem da shvatam i njihovo nerazumevanje ove situacije. Mi, ipak, ne možemo svakome ponaosob da objasnimo kako sistem funkcioniše i to da se mi trudimo da radimo najbrže moguće, kaže Golijanin. 

Pojašnjenja radi, država procenjuje da je stomatološkim službama potreban onaj broj lekara i sestara koji "pokrivaju" usluge za pacijente čije je lečenje besplatno. Država se ne osvrće na broj pacijenata koji sami plaćaju usluge. Zato za državu može da ima viška lekara u nekim stomatološkim službama, a realno ih je nedovoljno. Pacijenti koji usluge plaćaju biraju državnog stomatologa jer je za neke usluge cena i duplo niža nego u privatnim ordinacijama. 

U situaciji kada je stomatologa po broju stanovnika sve manje, a gužve su sve veće, lekari se bore i sa siromaštvom svojih pacijenata, ali i sa bezobrazlukom nekih od njih. U Zavodu za stomatologiju kažu da nikada nisu odbili vađenje zuba pacijentu koji je pod bolovima, a da nakon obavljenog posla pacijent ustane sa stolice i kaže da nema para da plati. 

- Naš prećutni dogovor je da u slučajevima pružanja prve pomoći, kao što je vađenje zuba koji boli, usluga mora da bude pružena - imao pacijent novca ili ne. Naravno, pričam o prvoj pomoći, ne o popravkama. Svakoga dana, nakon pružene pomoći, bar jedan pacijent kaže da nema da plati. On potpiše da nema novca i to je sve, kaže Golijanin. 
U kragujevačkom Zavodu za stomatologiju ima 153 zaposlenih, od čega 141 na neodređeno vreme. Od toga su 22 doktora specijalista, 22 zubna tehničara, 28 doktora stomatologije i 51 medicinska sestra.